Aktualno Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA

Lorde: Melodrama – emotivno sazrijevanje mlade žene

Ovaj album je direktan uspjeh, kvaliteta dobrog pisanja i kompozicije prezentirana bez okolišanja sa stavom vrijednim najvećih pop umjetnika posljednjih desetljeća. Nevjerojatni je napredak u odnosu na prvijenac, Pure Heroine, što nije kritika na glazbenicu, iz razloga što su u ono vrijeme iskustva sedamnaestogodišnje kantautorice korektno prenešena u glazbeni okvir.

Ovdje je prikazan rast i emocionalno sazrijevanje lišeno pretenzije, popraćeno nevjerojatnim osjećajem bliskosti s glazbenicom, tj. pjesme su toliko tople i primamljive dok u isto vrijeme zadržavaju potrebnu količinu ekscentričnosti i apstraktnih motiva. Oslikavaju se priče ekstaze, mentalnih teškoća, straha, iščekivanja, ljubavi, grešaka i učenja. No, ovo nije samo prikaz tih emocija, jednostavno galerijsko izlaganje na nepovezan način, već se za ovakvu izložbu projektira sama dvorana uz izložbene predmete. Ovaj album kolektivno prikazuje što znači biti mlada žena u određenim trenucima, sa svim ljepotama i hororima svijeta u kojem počiva. Treba pohvaliti i zrelost izričaja hedonizma i žalosti te način na koji album teče kako bi se uspješno ostvario zacrtani cilj.

Djelo objektivno spada u pop sferu, ispunjeno zaraznim refrenima i plesnim melodijama, no rijetkost je da takav album sadrži toliku dubinu i inteligenciju da ga nije grijeh svrstati u art, bliže St Vincent nego Taylor Swift. Kao primjer se može prostudirati najavni singl ‘Green Light’. Pjesma je neodoljivo šećerasta i primamljiva, no definirana je lomljenom progresijom i strukturom koja se iz srži protivi tradicionalnim načinima pisanja pop pjesama. Pokazuje se poštovanje prema pop glazbi i prema svemu što se putem nje može postići, uključujući buđenje unutarnje osvještenosti i umjetničnog potencijala te navođenje svih prisutnih na jednostavan ples i skakanje po sobi u činu čiste radosti. Ovdje se zbilja treba duboko kopati kako bi se pronašle mane, ali i one kao takve bi bile proizvod subjektivnosti i očaja.

Ukratko, fantastično ostvarenje koje će zasigurno stajati među najboljima na kraju godine. (Domagoj Jurić)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame