Aktualno Festivali Glazba inmediasres POP COOLTURA

DOP Live: Arcade Fire @ InMusic/Zagreb – kako rasplesati hipstere i alternativce

Ovogodišnje zdanje In Music Festivala prijeti proći bez kiše. Napokon.

Uz sve najavljene headlinere i more od 20 000 ljudi, festivalski menu prvog dana nosio je odmah udarac u potiljak nastupom rasplesanog kolektiva Wina Butlera. Arcade Fire imaju samo jednu “manu”. Gledaš li Radiohead prije par dana, doživiš scensko savršenstvo, pa sve nakon toga izgleda malo manje. Inače, fantastično. Bend koji uči onako kako je Bowie naukovao. Ne ispunjavati očekivanja publike nego slušati svoje porive pa makar i fulali. A njihova dance faza nije fulanje, dapače, odlično funkcionira. I sjajno se pašu uz kolosalne stvari s debija i dva sljednika. Emotivni, rasplesani, uigrani, bučni kad treba. Jedan od najrelevantnijih bendova današnje scene. Zbog takvih festival ima vrijednost. Od uvodnog Abbaesque dancea “Everything Now” preko presjeka karijere do bisa s uvijek raspamečujuće briljantnom budnicom “Wake Up” oni se naprosto profesionalno zabavljaju i uživaju u poziciji. I srećom po nas da bendovi tog profila još uvijek prolaze i drže kvalitativni odmak od potrošne i prazne prve mainstream lige.

Michaela Kiwanuku smo gledali prije Radioheada i bio je jednak. Korektni i prerazvikani momak rastegnut između Pink Floyda i Curtisa Mayfielda, poprilično prerastegnut u tri dobre stvari. Potenciran hype na neosobitim izvođačima uživo često uzme danak, teško je zasad naći bolje primjer od simpatičnog Kiwanuke.

Za Rundekovu novu inkarnaciju klanjanja “Apokalipsu” samo nije jasno zašto i kako je slušati Bregovića u istovjetnom izdanju seljačizam, a Rundeka kako se trudi biti aranžmanski Bregović je kao urbano i fora. Ali to je vječni problem pravorječnih alter snobova i njihove znalačnosti i kužerstva. Nema Darac nikakve veze s time osim što je odlučio biti jako etno i duhački i pukački i svatovski i dernek orijentiran.

Na skrivenom trećem stageu su nizozemski St. Tropez veselo rokali shematske varijante hillybillyja. Domaće mlade snage od sjajne spličanke Billie Joan do riječkih ponavljača Black Room plaćali su danak manjku publike i rane satnice, ali prilozi u biografiji i CV-u neće smetati. (JA)

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame