Aktualno Festivali Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA Zabava

DOP Live: Prophets of Rage/House Of Pain @ Zagreb – rap`n`roll povijest pred vama

Koliko su u Hrvatskoj popularni tribute bendovi ne bi bilo sumnjivo da su instrumentalisti Rage Against The Machine pojačani vokalima Public Enemyja (Chuck D.) i Cypress Hilla (B-Realom) nakrcali Šalatu deset dana zaredom. To se naravno nije dogodilo.

Četiri tisuće ljubitelja pjesama jednog od najbitnijih bendova povijesti glazbe ako ćemo bitnost mjeriti socijalnim kontekstom i društvenim angažmanom ali i dometima glazbe, došli su gledati kako tri četvrtine benda bez nuklearne bombe benda sviraju redaljku hitova. Da su dobili samo to bilo bi dovoljno. Ali fisija koju proizvode Brad Wilk, Timmy C. i Tom Morello dovoljna je da proguta i uvuče u grotlo svakog pripadnika satipol poganja i skakanja. I to je više nego dovoljno za tribute naciju.

Gledao sam RATM dva puta prije, u vrijeme kad je najviše trebalo, u Ljubljani 2000. kad je pamćenju ostalo 6000 ljudi koji dva sata bez prestanka skaču od prve do posljednje pjesme i taj se nastup urezao u pamćenje kao novo podignuti rekord na ljestvici najboljeg dvoranskog nastupa ikad. Prije nekoliko godina za reuniona na open airu kad se sviralo samo zbog zarade raspršena je bila enegija. I dalje bio taj bend ali su pustili u vjetar ideale. Bar se tako činilo. Zack De La Rocha završava solo album i nije mu se dalo više silovati stare stvari. Dočim je instro team već kao Audioslave dokazao da mogu i žele i znaju skupa. I kao što su pratili i davali novi back Chrisu Cornellu u Audioslaveu tako ovdje njima Chuck D. & B Real drže zaleđe. Jer osnova svega su pjesme RATM. Oko kojih se isplate jedan hip hop medley od par minuta, ali bazno jedino što se čeka su “Testify”, “Guerilla Radio”, “Bulls On Parade”, “Killing In The Name”, “Bullet In The Head”, “Bombtrack”, “Take The Power Back”, “Know Your Enemy”, “Sleep Now In The Fire”.

Sve drugo su filleri, koje si takvi genijalci mogu i smiju dozvoliti. Jer baraža koju isporučuju na ovoliko efektnom razglasu još uvijek je vrlo nalik onome zbog čega ih se vrijedi obožavati. Tako je bilo i na Šalati. Od početnih taktova i sirene “Prophets Of Rage”, preko izvrsne autorske stvari “Unfuck The World”, sad već očekivanog instrumentalnog tributea kolgi im iz Audioslavea “Like A Stone” pa do prije pobrojenih. U sat i pol još uvijek vrlo profesionalne ali energetski visoko efektne svirke, all star ekipa izvozila je zalog za novo gostovanje. Nadamo se po objavljivanju studijskog albuma.

Prije njih, poslije Skindreada slaveći 25 obljetnicu debi albuma i svemirskog hitčine “Jump Around”, izašli su debeli rap Irci Everlast, DJ Lethal (gdje je Danny Boy) i back uperi. I odvozili 45 minute hip hop podsjetnika na ta vremena prilično i dolično.

Nema tu visoke energije ni prevelikih uzbuđenja, koriste se stare fore (repa se “Shamrocks” na “Next Episode” beat), no old school rap fore još uvijek drže vodu i govore bolje nego današnji mlačni rap and r`n`b kmečavci. A kaos na duplom izvođenju the hita mjeri se litrima prolivene pive. (JA)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame