autorski tekstovi Food & Drinks hrana Zabava

Pipi’s Corner: Xató – spoj ulaganja u znanje, rada, tehnike, lucidnosti i beskompromisnosti / Tvrtko & Marin, level Up

Uletjeti u Xató bez rezervacije, budalaština je svoje vrste. Preživjeti pokušaj, rizik s nagradom. Uživati u svakom trenutku, nemoguće izbjeći.

Amen. Tvrtko je došao na svoje. Uz partnera s kojim može, okružen timom kojem vjeruje, namirnicama koje izabire pomno i nepreteciozno, u prostoru koji je uređen s mjerom, stilom, a ugodno i toplo, na način da je u fokusu ono zbog čega ste došli, jela i vina, vaš stol i društvo.

Vinska karta je osmišljena tako da prati jela, a jela pak se usklađuju na vinsku ponudu.

Kako na službenoj fb stranici stoji: Xató je pravo mjesto za ljubitelje dobre hrane, izvrsnih vina i opuštene atmosfere.

Tvrtkovih 5 ili 7 sljedova ćete pojesti. Greške u redoslijedu nema, jer ništa nije prepušteno slučaju. Svaka namirnica, svaka komponenta, tehnika obrade, tekstura ima svoje zato. Ako ga pitate zašto nešto, možda vas pogleda blijedo, ali zna. Kao u Gladwellovom Blinku, kombinacija znanja, iskustva, pozitivne ludosti i strasti je recept uspjeha. U Xatu je materijalizirana na najbolji način, „funkcionira malo tajnovitije od namjernog, svjesnog donošenja odluka“.

Degustacijski jelovnici se mijenjaju tjednom ili dnevnom dinamikom, u ovisnosti o sezonalnosti i dostupnosti namirnica, baš kao i vina koja se služe uz njih. Kad su vina u Xatu u pitanju, pripremite se na otkrivanja novog svijeta. Prepustite se, uključite čula, uši (možete tu i tamo nešto i zapisati).

Što jesti?

Profunkcionirao je ručak (omogućena konzumacija jednog jela J ), a u bilo koje doba dana možete uz kavu ili vino naručiti i deserte poznate slastičarke Petre Jelinić (ex Mak na konac / tko voli, nek izvoli).

Večera? Pet ili sedam sljedova ili solo odabir. Izbor je na vama. Nije teško. Osjećat ćete se dobro, lagano i opušteno odlučite li se za sparivanje s vinima, a domu ćete otići sretni. Zar nije to smisao?

Prepričavati Tvrtkove kreacije nema smisla, stoga bih radije o cjelovitom doživljaju.

Osoblje je brzo, okretno, informirano, pristojno i simpatično, mlado, a izrazito profesionalno.

Selekcija nišnih butelja, uz sjajne pairinge, od kojih je keeper njoki… Konobari su uistinu dobro pripremljeni, zadovoljstvo je upijati logiku pairinga i karakteristike vina koje se prezentiraju, suptilno, jasno i dorečeno. Ako želite znati više, spremni su na izazove rasprave, međusobnu razmjenu informacija i zajedničko učenje kroz razgovor. U tome se da iščitati i Medakov stil i Tvrtkova otvorenost (tko ga pozna, zna koliko je otvoren).

Ukratko jedna večera – vođeni južnim kontinentom s druge strane Atlantika, od ideja, boja, sastojaka, začina. Krenete sa grickalica zagrijavanjem za početak koja je razigrana Tvrtkovim slavnim umakićima, a nastavite juhom, senzacionalnim njokima od quinoe koji su još genijalnije sparenim s odabranom malvazijom, do kotleta za koje ste sigurni da više nema mjesta, a opet su nekako lagani da ostave tek toliko želje da i desert sjedne baš kako treba. O detaljima ne. Bitno je da smo se vratili. Jer vrijedi (sa sparivanjem).

I jedan ručak – dekonstruirani nigiri, tako se može nazvati jelo od tune koje je sa zadovoljstvom konzumirano. E sad, nije Tvrtko kriv što zna kuhati rižu, odabrati i izrezati tunu, jel da? Bome je. Kriv je. Ništa nije prepušteno slučaju, kao što je samo on mogao upariti AC/DC u Makronovi sa svojim jelima.

O detaljima poslovne avanture ne bih, jutarnji je to sadržajno iznio nedavno (tekst za preporuku).

U gastro svemiru metropole, Xató je sunce naše galaksije.

Zašto Xató? Zato.

Evo vam malo slija u nastavku, pogledajte o prefora lajv videiće koje objavljuju na Xató službenom fejs pejđu u koprodukciji s BionTV-om

Komentari

Reklame