Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Carla Belovari: Soul na ranu – djevojka na koju treba nastavljati obraćati pažnju

Carla Belovari još jedna je u beskrajnom nizu talentiranih i nadobudnih pjevačica koja je svoje mjesto na hrvatskoj sceni pokušala pronaći putem sudjelovanja u glazbenom reality showu. Od takvih, prijezira vrijednih projekata dosad je koristi imala samo Natali Dizdar na čiju je publiku, barem ako je suditi po „Soulu na ranu“, poprilično usmjerena i Carla.

Glavna junakinja ove naše priče također je okrenuta prema slavnoj prošlosti, preciznije pola stoljeća starom soulu i njezinim ultimativnim heroinama poput Arethe Franklin ili Gladys Knight, kao i njihovoj tragičnoj nasljednici Amy Winehouse. Za to ima upravo idealnu boju glasa i raspon zahvaljujući kojem može otpjevati štogod poželi, dok je svoje skladateljske domete ponajprije iskazala u „Melodiji“, suradnji s Matijom Dedićem koja evocira ključne ploče karijere Josipe Lisac, prkosnom funku „Neću“ i „Novi dan“ te „Nama najbolji“ s pratećim vokalima posloženim u tradiciji legendarnog Motowna.

U stvarima tipa „Meni je poslao Bog“, „Voli kad boli“ ili „Sigurna“ dokazuje da se na teritoriju Phil Spectorovskog popa baš i ne snalazi, a „Zvuči kao šala“ i suradnju s Marijom Huljevom i Protokoolom („Inspiracija“) jednostavno bi trebalo čim prije zaboraviti.

Neusporedivo bolje zato joj leži „pretvaranje“ u Aliciju Keys i njoj slične, iskazano u klavirskim baladama „Svemu je kraj“ i „Mome bratu“ koje nam daju još nekoliko razloga da „Soul na ranu“ proglasimo jednim od zanimljivijih domaćih debija godine. (Vedran Harča)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame