Aktualno autorski tekstovi inmediasres mediji POP COOLTURA Zabava

TV Cigla: Lud, luđi, Lynch

Carel Struycken and Joy Nash in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Ponedjeljak, 26.6.2017. povijesni je dan za televiziju.

Osma epizoda treće sezone serije „Twin Peaks“ – vjerojatno je najluđa i najeksperimentalnija tv epka ikad! I kao takva, nije baš za svačije oči (i uši). Fanovi su uživali i vjerojatno će je gledati nebrojeno puta. Lynch i Frost su luđaci, ovo je bio „Eraserhead 2“! Da onaj trg nazovemo Trg Davida Lyncha? Bilo je unutra i klasike (Penderecki, “Tužaljka za žrtve Hiroshime”), ne baš previše dijaloga, čista vizualizacija, Terence Malick ubio bi za ovo!

Puno je stranica, članaka, komentara na cijelu dosadašnju sezonu, jedan američki novinar kaže da Lyncha više zanima kako vam ući u glavu, nego što će raditi kad dođe unutra. Možda je ipak najbolje da se fanovi suzdrže od pokušaja tumačenja, traganja za značenjem, već da se opuste i jednostavno uživaju u još 10 epizoda, pa kad sve završi, istražuju – u ponovnom gledanju!

„This is the water. And this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within.“

Nakon Twin Peaksa koga još briga za „Piratski zaljev“, Joška Jorasa i arbitraže, „ovrhe“ nad djetetom (ok, ovo je bilo grozno pratiti), Sanadera kao velevažnog gosta na Novoj TV, najave banderasa da ipak neće biti referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita već da bi se trebao zvati Trg Republike Hrvatske (sve za većinu u skupštini, tandem Hasanesih tek se zahuktao, pitanje što je sljedeće, nakon malog prsta zavrnut će i cijelu ruku?).
U međuvremenu, kao i svakog ljeta, ako ne s vremenskom prognozom, informativne emisije počinju sa prebrojavanjem turista i gužvama na granicama i naplatnim kućicama. U sjeni „napada“ taksista na Uber vozače u Zagrebu, nekako je potiho prošla vijest (u odličnoj, drugoj emisiji Turizam.hrt) da imamo čast da smo prvi u svijetu dobili uslugu Uberboat, koja zasad uključuje Split, Hvar i Dubrovnik.

„Kulturni kolodvor“ krenuo je u 4. sezoni, uz odličnog vlakovođu Dražena Ilinčića, a obišli su Veneciju (57. Biennale), Rijeku, Zagreb, preporučili nove knjige… Svatko može potražiti svoj (uber)peron, ovdje vlakovi ne kasne – kao neki dan, iz Splita! „Got a light?“. (Darko Ciglenečki)

TOP 3 TV:
„Twin Peaks“ (HBO)
„Prime time (Newsbar)“ (N1)
„Kulturni kolodvor“ (HTV1)

Soundtrack uz čitanje kolumne:

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame