Aktualno film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Spiderman: Homecoming (J. Watts) – najbolji dosad i kandidat za najzabavniji film godine

Jedan od Marvelovih top igrača je Peter Parker. A ka Spiderman. U novom dobu preuzet od strane sjajnog vizualca Sama Raimija s upitnim odabirom Tobeya Maguirea kao Petera Parkera s kreativne strane nije nudio puno razloga za oduševljenje, ali su box office rezultati bili impresivni a time i razlog zašto održavat franšizu na životu rebootanjem koliko god blagajnu punili fanovi. Tri nastavka su bila dovoljna prije zamjene kreativne baze.

Tada Spideya preuzima daleko bolji Marc Web s redateljske strane a utjelovljuje ga daleko bolji od prednika Andrew Garfield. No oni će snimiti samo dva dijela “Amazing Spidermana” koji je bio daleko sadržajniji, duhovitiji, puniji krvi, mesa i struktura, ne bi li napravili novi switch pozvavši novu ekipu. Zasad ne pretjerano razglašenog redatelja Jona Wattsa i mladog Toma Hollanda koji je imao entrance u “Civil Waru: Captain America”.

“Homecoming” je odmah budi rečeno najbolji od svih dosad dostavljenih. Scenaristički najdorađeniji, najzabavniji, prepun sjajnog omjera dinamične priče, smislenih sporednih rola (Robert Downey Jr, Iron Man je unutra, uvijek genijalna Marisa Tomei, Michael Keaton van Batman odijela je glavni negativac Vulture), a ujedno maltene poslužuje kao spoiler i najava za zbivanja u trećim Avengersima najavljenim za 2018.

Od samog starta radi se na platformi samoironije i superherojstva kombinirajući estetiku genijalnog prvog Kickassa i neozbiljnost prednika. Negativcu pripada početak i kraj u vrlo zorno prenijetim i ekraniziranim strip motivima. Tom Holland utjelovljuje Petera Parkera vrlo ekonomično i manje zbunjeno nego prednik mu Garfield, ali daleko bolje od Maguirea. Jednostavno ima osjećaj za trenutak, a to je nešto što se u filmu jasno profiliranog karaktera ne uči nego ima u sebi. Spiderman je zbunjeni, šarmantni klinac teenager s 15 godina željan dokazivanja koji svoje supermoći koristi odgovorno i nonšalantno, a to daje vrlo ljudski i susjedski šarm cijeloj postavci. Njegove minijature pri spriječavanju pljački su maltene urnebesne, ali kad zagusti u akciji protiv superzločinca (treba li napomenuti maestralnog Keatona) odgovornost se potencira na entu. Također, rolanje Tonyja Starka kao priprema za uvod Spideya u Avengerse u sljedećem grupnjaku odrađena je dramaturški klizno i nenapadno.

Bildanje akcije i efekata prema kraju nimalo ne škodi priči i razvoju dotad, dapače, samo su poslužili odličnom pomirenju onoga čega zna usfaliti u novovjekovnim blockbusterima u kojima spec. efekti često budu pogrešno pretpostavljeni zamjenom za manjak scenarija i dramskog sadržaja. Soundtrack je raznolik i efektan od Stonesa “Can’t You Hear Me Knockin?” do Country Joea.

Ljubitelji superherojske nemaju što oklijevati, ostali konzumenti ljetnih blockbustera imaju samo odlučiti koji dan i pravac kino dodavat utržak s kino blagajna još jednom rušitelju rekorda i superheroju s razlogom. Ovo je jedan od najboljih superherojskih filmova ikad uz oba Avengersa i probrane Batmanove, prvi Sin City i Kickass. Svi ostali čekamo treće Avengerse. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame