Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Jay Z: The Story Of O.J. – “still nigga”, opaka antirasistička nabrajalica i životna lekcija

Jigga je still nigga. Jay Z je netko koga ne treba posebno predstavljati niti previše nabrajati sve ono što je i što za sobom ima. Čovjek je ikona, ogromnog talenta, bogatstva, osjećaja za biznis, inteligentan lik, sjebane prošlosti, oblikovan ulicom i s velikim glazbenim kredibilitetom. Ima i Beyonce na kraju krajeva.

Ono što njega kao umjetnika izdvaja je da se ne boji eksperimenta u svom žanru, a pritom ne biti stereotip i šarolikost u suradnjama i kamo to glazbeno ide a opet pritom ne gubi identitet. Rolling Stone recenzira ovaj album kao njegov najranjiviji i apologetski moment u karijeri. Ali da ne seciram po albumu koji ni pošteno mi još ni sjeo u uho nije, reći ću dvije tri o onome što mi upravo ulazi u uho, a to je zadnja stvar s tog momentalnog 4 :44. Dakle, Story of O.J stvar koja je u dva dana pogledana skoro 5 milijuna puta i već ima svoj mali kult.

Mislim da je već sad možemo prepoznati kao malo remek djelo koje će s vremenom steći još veći značaj. Sample posuđen iz Four Women – Nine Simone (my skin is black). Animacija spota je savršena i toliko suptilno edukativna da tako nešto lako mogu vidjeti kako na satu povijesti objašnjava klincima sve malignosti i nesvijesti rasizma kroz animaciju.

Još jedan dokaz da nam u školama treba pop kultura kao predmet i tu me Jay Z kupio kao netko od koga sam volja nešto naučiti u onim trenucima koji su kao predviđeni za zabavu jer muzika odavno ima i obrazovnu svrhu. Kako u 4 in i 13 sekundi stvari stane tako puno povijesti i sadašnjosti?

Kako u tako malo riječi stane zapravo tako velika lekcija? Kako melankolija može prerasti u nadu? I dok smišljam dali se ovdje radi o velikim dogmama današnjice, kapitalizmu, ulaganju u sebe kao ulaganje u budućnost, okretanje obitelji i stvaranje vrijednosti za svoju djecu, moment u stvari koji mu zamjeraju da je gotovo antisemitski gdje govori o položaju Židova u novom svjetskom poretku,shvaćam da se radi o borbi, onoj pravoj ljudskoj borbi. O onoj pravoj ljudskoj borbi za opstankom, za ulaganjem u bolje sutra, za drugim fokusom osim samog sebe, stvaranjem temelja za nekog drugog, nekog kome treba šansa i tko još nije stvorio imunitet na ovaj život. Što želim reći ljudima oko sebe, što želim reći svojoj djeci? Kako ih inforimati, od koga ih sačuvati, što ih naučiti, što cijeniti, što prezreti, njegova mini životna škola. A prije svega eliminacija i nulta tolerancija na bullshit i kako odgovarati A to je ono O.J-evo I’m not black, I’m O. J. a naravno odgovor je O.K. (Jelena Pintarić)

9/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame