Interview Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Feljton, vol. 17: Ivana S. (UK)

Početak feljtona (i odgovore drugih iseljenika) pročitajte ovdje.

Ujedinjeno Kraljevstvo (ili najpravilnije: Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) u principu je regionalno ustrojena država od četiri dijela: tri stare kraljevine (Engleska, Škotska i Wales) plus Sjeverna Irska. Na svom europskom teritoriju mislim. Na onom otočju na zapadu. Jeste li se ikada zapitali zašto engleski jezik dominira diljem svijeta? Odgovor je jednostavan: zbog britanske kolonizacije. Spomenemo li “velika carstva”, na pamet će nam pasti Rimsko, Rusko, Osmansko, nekome Mongolsko, Španjolsko, Francusko… No, sve su to sitna carstva, možemo reći carstvarca u odnosu na najveće svjetsko carstvo svih vremena: Britansko carstvo! Da, tako je! I to ne samo po površini okupiranog svjetskog teritorija, već i po raštrkanosti diljem zemaljske kugle. No, ako ćemo iskreno: ljudi smo, a to znači da nam je dominacija krajnji cilj kroz čitavu povijest. Prema tome, bez problema možemo zaključiti da je najuspješnija zemlja svih vremena – Britanija! A još da spomenem jednu zanimljivost onima koji ne znaju: engleski je jezik samo podskupina germanskog jezika, koji pak pripada indoeuropskoj skupini. Tek toliko da ga metnem Englezima – vi ste Germani (toliko klanja kroz povijest između Engleza, Francuza, Nijemaca i ostalih, a svi Germanska braća, isto rod)!

No, dobro, idemo natrag na naše veličanstvene Velikobritance, Ujedinjenokraljevstvance, iliti Britance… Dakle, imperijalizam im je kategorički imperativ. Kraljici Elizabeti II. možemo se svi pokloniti kao kraljici najvećeg carstva, a mnogi u svijetu ne samo da se mogu, već i moraju. Naime, od 19. stoljeća kolonije više ne postoje, već postaju dominioni (i ostale kategorije rastočenih kolonija), koji imaju širu autonomiju. Drugim riječima, samostalni su, imaju svoje vlade, ali nemaju predsjednike. Oni priznaju britansku kraljicu kao svoju kraljicu i šefa države. Primjerice Kanada, Novi Zeland, Australija, Jamajka, Bahami samo su najpoznatiji od ukupno 16 krunskih zemalja Commonwealtha. Commonwealth je skupina od 53 zemlje od kojih su većina nekadašnji članovi britanskog carstva.

U redu, idemo na vrhovni zakon Ujedinjenog kraljevstva. Ups! Zapravo, ne idemo. Ustav ne postoji. Ova parlamentarna monarhija svoja ustavna prava temelji na desetak povijesnih zakona, od kojih najstariji, Magna Charta Libertatum, potječe iz 13. stoljeća, od Ivana bez Zemlje. Dokument je to koji se smatra prvim pisanim ustavnim zakonom čovječanstva, prvim koji ograničava kraljev apsolutizam. Naravno, potpisan je pod prisilom jer, upamtite, nikada vlastodržac sebi neće uskratiti ovlasti i mogućnosti, osim ako je prisiljen. Čak nije ni potpisan, već samo pečatiran. Kralj ga kasnije, kad su maknuli oružje, nije htio priznati pa je došlo do građanskog rata. Kraljevska posla, kako bilo tako i ostalo. No, odlutah…

Bili su članica EU od 1973. do Brexita. Kolijevka industrijske revolucije u 18. stoljeću, danas je treće gospodarstvo Europe, nakon Njemačke i Francuske. Imaju oko 65 milijuna stanovnika i solidan standard života. Poznata klima s čestim kišama, zelenilo, livade, London, sve ostalo što vas zanima u vezi s Eng… pardon, Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske valjda već znate ili ćete saznati, makar čitajući ovaj feljton.

Ivana je viša medicinska sestra, a što kaže o svom preseljenju vidjet ćemo kroz odgvore na uobičajenih 20 pitanja.

1) Koliko imaš godina, kada si doselila u zemlju gdje trenutno živiš, i u koju zemlju?

– 37, prije 2 godine – s 35 odeslila zadnji put, prvi put odselila u UK sa 18 godina. Engleska.

2) Koji je razlog odseljavanja iz Hrvatske?

– Sve bolje: bolji posao, bolja plaća, lakše napredovanje na poslu, manje korupcije, više ‘kulturnih’ događaja u zemlji, većina koncerata svijeta se dešava u Engleskoj, i hrpa toga još. Tu se osjećam da mi je cijeli svijet na dlanu.

3) Što si po struci?

– Viša medicinska sestra.

4) Čime se baviš u svojoj novoj zemlji? Jesi li zadovoljna time?

– Radim kao medicinska sestra. Zadovoljna, najzadovoljnija plaćom.

5) Planiraš li se vratiti u Hrvatsku?

– Osim u posjet/godišnji, eventualno u penziji – ne.

6) Pratiš li što se događa u Hrvatskoj otkad te nema?

– Slabo.

7) Generalno gledajući, misliš li da je odluka o odlasku bila dobra?

– Da, na tome sam radila dugo vremena.

8) Misliš li da Hrvatska pruža bolju perspektivu u budućnosti, ide li na bolje?

– Nimalo, pogotovo medicinarima. Još uvijek je previše korupcije, sputava se napredovanje, itd.

9) Koja je glavna prednost u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– Bolji posao, veća plaća. Više se ulaže u bolnice, tipa kad sam ja radila na ortopediji, kod previjanja rana, male metalne škare (ili od čega su već obične škare napravljene) koje bih koristila npr. za rezanje novih obloga su bile jednokratne i bacala sam ih u oštri otpad/smeće nakon korištenja. Reći to nekom u Hrvatskoj je van pameti, i hrpa takvih stvari. Puno se više ulaže u sigurnost i prava pacijenata. Ja trenutno radim operacionoj sali, u sobi za buđenje, gdje radim sa pacijentom 1:1, 1 sestra 1 pacijent. Gdje to ima u Hrvatskoj?

10) Koji su nedostatci u novoj zemlji u odnosu na Hrvatsku?

– Meni osobno, gotovo da ih i nema. Mislim da je stopa kriminala viša, i više je beskućnika.

11) Družiš li se s Hrvatima u novoj zemlji?

– Slabo.

12) Imaš li, ili planiraš, osnovati obitelj, i gdje se vidiš za 10 godina?

– Prvo mi je na pameti posao, i napredovanje u istom. Ja sam ovdje prije svega došla radit, dalje sam fleksibilna.

13) Pratiš li političku situaciju nove zemlje? Kakav stav imaš prema istoj? Uzrujava li te?

– Ne zanima me previše, radim u prosjeku 65 sati tjedno.

14) Glasuješ li na izborima u Hrvatskoj?

– Ne.

15) Glasuješ li na izborima u novoj zemlji?

– Ne.

16) Imaš li status državljanina nove zemlje? Želiš li ga?

– Nemam, planiram ga zatražiti čim ostvarim uvjete.

17) Što bi poručila mladima u Hrvatskoj?

– Završite škole i fakseve koje želite u Hrvatskoj dok je jeftinije od ostatka Europe, svijeta i idite van.

18) Ima li Hrvatska potencijala nadmašiti zemlju u kojoj trenutno živiš, i na koji način?

– Mislim da ne, nikada.

19) Što bi se trebalo promijeniti u Hrvatskoj da se poželiš vratiti?

– Da se ja poželim vratiti u Hrvatsku mislim da bi mi se nešto moralo gadno zamjeriti vani, i da odlučim ne živjet više u UK, išla bih u SAD, Kanadu ili Irsku.

20) Nedostaju li ti obitelj i prijatelji iz Hrvatske?

– Fale mi, ponajviše ovi mali koji se mijenjaju, rastu i razvijaju. Kod ovih ‘starije’ populacije se još nije tolko niš promijenilo.

Dino Tremens

Glumac, reper, slam poeta, turistički pratitelj, stipendirani student, ljubitelj neobičnih sportova i aktivnosti (snowboard, biciklizam, kečeri, MMA), vozač, avanturist, ljubitelj hrane... Rođen i živi u Zagrebu, bla, bla... Život je lijep ako se tako postaviš prema njemu. To je sve što zna o sebi.

Komentari

Reklame