auto moto autorski tekstovi KOLUMNIZAM

Meanwhile in Croatia

Screenshot: youtube

Ovih dana u Hrvatskoj bavimo se životno važnim pitanjima bez koje nije moguće zamisliti život. Vodimo duge i javne rasprave o frajeru koji je vrisnuo prije 37 godina. Mijenjamo ime „najljepšeg“ zagrebačkog trga kroz koji prođe više prometa nego kroz neke ulice. Željkica, u ime obitelji, Markić rehabilitira političke uhljebe još iz doba NDH. Taksisti/šahisti, vel`ke Rvatine koje mrze sve jugoslavensko, zaustavljaju promet i upravo jugo metodama pokušavaju slomiti slobodno tržište. UDBA-ši maskirani u 51-godišnje babe pale Dalmaciju, a orjunaši na tribina Poljuda gase požare. Oni huligani BBB-ovci stoje rame uz rame s orjunašima i pomažu gasiti požar. Dok se Hrvati bore i osnivaju agencije za suočavanje s prošlošću, svijet se odlučio suočiti s budućnosti.

Dieter Zetsche, direktor tvrtke Mercedes Benz Dieter, nedavno je otkrio realnu viziju svijeta do 2030. godine priznajući Teslu, Amazon, Google i Apple kao glavne rivale. Zetsche predviđa da će kroz par godina električni auti biti sasvim uobičajena stvar na prometnicama, a većina automobilskih tvrtki će prestati postojati. Uber, protiv kojega u Hrvatskoj toliko prosvjeduju, postat će najveća taxi služba čija vozila neće imati vozača. Takvo samoupravljanje će drastično smanjiti broj nesreća u čitavom svijetu. Bit će dovoljno naručiti auto putem aplikacije, a ono će vas dovesti do željene lokacije, samostalno. Više neće biti potrebe za vozačkim dozvolama niti za posjedovanjem automobila. Neki bi rekli da je to daleka budućnost, ali Tony Star našeg vremena poznatiji pod imenom Elon Musk predstavio je Teslu Model 3, pravu revoluciju u autoindustriji. Model 3 s početnom cijenom od 35000 dolara postaje prvi pristupačan električni automobil koji će mnogi uhljebi ostati gladni. Moći ćete proći 350 km bez punjenja, a i tada ga je dovoljno priključiti na neku od utičnica u garaži i puniti bateriju jeftinom strujom. Neće više biti skupih goriva, a to znači da neće biti niti nepotrebnih davanja državi kroz cijenu dizela ili benzina. Ovakvi automobili se rjeđe kvare, a sadrže i računalo koje dojavljuje stanje vozila servisu tako da neće biti potrebe za jednogodišnjim tehničkim pregledom vozila. Novci koje nepotrebno dajete državi ostat će vam u novčaniku. To će se pozitivno odraziti i na okoliš.

 

Osim za prijevoz, aplikacije ćemo koristiti i za ostale stvari. Od Airbnb-a, s kojim tražimo smještaj pa do Moodies aplikacije s kojom ćemo otkrivati laži političara. Mobiteli dobivaju opciju 3D skeniranja, pa ćemo si moći npr. skenirati  stopalo i isprintati cipele na 3D printeru koji će postati rašireni i dostupni. Sustav IBM Watson u sekundama će pružiti pravne savjete s 90% točnosti za razliku od pravnika čija je točnost savjeta 70%. Uređaj Tricoder X, koji može identificirati skoro svaku bolest,  napravit će revoluciju u medicini. Space X imat će u ponudi komercijalna putovanja u svemir. Hyperloop željeznicom moći će se voziti od New Yorka do Washingtona za samo 29 minuta (toliko vam treba tramvajem od Dubrave do centra).

I dok svijet ide naprijed, na Balkanu se plemena natječu čiji je tata jači i tko ima većeg pimpeka.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame