autorski tekstovi Sports

Zadnji je čas da Dinamo prestane poslovati kao trgovačko društvo!

Već u četvrtak navečer sam u glavi imao napisan tekst, ali sam odlučio pričekati da se odigra utakmica Osijeka i Dinama pa da onda svoje misli prebacim ovdje. Sad kad je prošla i ta utakmica, mogu s potpunom sigurnošću reći da je Dinamo pao na razinu na kojoj je zadnji puta bio prije desetak godina. Od odlaska Zorana Mamića koji je kockice držao koliko toliko posloženim i pod kojim je Dinamo igrao najbolji nogomet u zadnjih deset godina Dinamo igra sve lošije, a početak ove sezone prokazao je svu bezidejnost koja se krije u prostorijama kluba iz Maksimira.

Nije novost da Dinamo nema igru, nema ju već dugo, cijeli koncept se svodi na promociju najboljih igrača i nadanje da će iz omladinske škole izjetjeti još koji Pjaca ili Rog koji će na mišiće osigurati naslov i progurati Dinamo do grupe LP da se pokupe premije. I tako u krug, dok ide. E, sad više ne ide. Nema više izvlačenja na individualnu kvalitetu, HNL je postao konkuretna liga u kojoj samo ekipe mogu ostvarivati velike rezultate. Da se razumijemo, mogli bi i pojedinci, ali Dinamo jednostavno ne može u kadru imati dovoljno visokokvalitetnih pojedinaca za takvu trku. Samo je jedno riješenje za postojeću krizu, Dinamo se mora prestati ponašati kao trgovačko društvo kojem je jedini interes stvoriti proizvod pa ga onda kvalitetno promovirati i “utopiti”. Vrijeme je da Dinamo postane ekipa.

Da se razumijemo, u Dinamu i dalje postoji niz sjajnih individualaca, ali svi oni neće biti dovoljni ako ih se napokon ne ubaci u neki sustav koji će funkcionirati. Protiv Oddsa je Dinamo igrao solidno za ekipu koja nema određen obrazac igre, vidjela se velika razlika u kvaliteti i jedini problem bila je realizacija. Najbolnija točka ovog Dinama je upravo pozicija centarfora na koju bi podhitno trebalo dovesti novo ime ili napokon dati Henriquezu pet utakmica u komadu pa što bude. Hodžić je pokazao da je on napadač u rangu Duje Čopa, čovjek koji može zabiti samo iz izrađene akcije u kojoj je potrebno postaviti nogu. Naravno, zalomi se i njemu poneki gol koji nije takav, ali u suštini on nije ništa više od centarfora posađenog u protivnički šesnaesterac kojem treba na pladnju donijeti loptu da bi on zabio gol. U svim drugima fazama igre je neprimjetan i samo to bi trebao biti dovoljan razlog da ga se uskoro preseli na klupu i da novu šansu dobije Henriquez koji je puno bolji igrač s loptom i čovjek koji za jednog centarfora strašno puno sudjeluje u obrani. Možda ni on ne počne zabijati, ali s ovakvim Hodžićem Dinamo ionako nema što izgubiti.

Vezna linija Dinama je svakako najjača linija modre momčadi, Moro raste iz utakmice u utakmicu i prava je šteta što će zbog Doumbije ili Ademija preseliti na klupu (ovisi od toga koji će prije zaigrati), a Antolić je uz sve kritike standardno dobar u svom poslu. Jedino što bi trebalo napraviti kad je veza u pitanju je smanjiti Antolićev obujam posla prepuštanjem prekida Anti Ćoriću. Antolićevi korneri su, usprkos jednoj asistenciji protiv Oddsa, potpuni promašaj i krajnje je vrijeme da ih prepusti nekome tko to radi bolje od njega. O Anti Ćoriću sam nedavno pisao i prilično sam siguran da će on svoju ulogu odrađivati kako treba kad se stvari malo stabiliziraju. Prvenstveno je potrebno imati na umu da ima 20 godina i da će oscilirati pa ga istrpjeti kad kao protiv Oddsa bude, da se ne lažemo, katastrofalno loš. Zato postoje izmjene i Cvitanović ga je sukladno njegov je prezentaciji na terenu i zamijenio. Veza Dinama uz Fernandesa i Soudanija na krilnim napadačkim pozicijama i Pavičićem, Gojakom, Olmom i još ponekim igračima koji iz prikrajka ciljaju prvu postavu izgleda dovoljno kvalitetno za europske izazove, fali joj samo ono što i cijeloj momčadi, jasan plan igre.

U defanzivi je situacija pomalo kaotična, ali ne zbog manjka kvalitete, već zbog neuigranosti. Lecjaks se pokazao kao kvalitetno pojačanje, na prvu se čini jako dobar prema naprijed, a korektan u obrani, ali još nije bilo pravih utakmica na kojima bi se to moglo odvagnuti. Stoperski par Dinama trebali bi biti Sigali i Benković koji se već poprilično dobro znaju, igrali su nešto skupa i sigurno mogu odgovoriti na zahtjeve koji Dinama čekaju do zimske stanke. A na desnom boku je potrebno pojačanje. Matel je jedan od najlošijih igrača Dinama otkad je došao i na njega ne treba posebno trošiti riječi, a Stojanović je sjajan igrač prema naprijed, a u obrani praktički ne postoji. Prečesto gubi poziciju i to se jednostavno više ne može tolerirati. Gol je siguran u Livakovićevim rukama, tu dileme nema.

Sad kad sam na brzinu proletio kroz kadar logičan je zaključak da Dinamu još jučer treba centarfor i desni bek. Također mi nije jasno što Dinamo čeka s potpisivanjem Lovre Majera i Luke Ivanušeca iz Lokomotive, naočigled je jasno kako se radi o velikim talentima i bilo bi jako pametno što prije ih vezati ugovorom.

I sve to što sam sada napisao vezano za kadar Dinama se moglo vidjeti u ovih nekoliko utakmica kojima je započela nova sezona. Protiv Oddsa se po desnom boku jurilo kao po autoputu, a realizacija je bila jedva postojana. Istaknuo se Fernandes koji je očito željan igre, ali što mu vrijedi njegova trka i volja kad trči bez nekog predefiniranog plana. Protiv Osijeka je Dinamo izgledao potpuno bezidejno, nije bilo ni one individualne nadmoći koju je imao protiv Oddsa, ni činjenica da je Osijek igrao s drugom postavom nije pomogla Dinamu da na taj način ugrabi pobjedu.

Bez imalo pretjerivanja, situacija koja se danas odvija u Maksimiru najozbiljnija je u zadnjih desetak godina. Cvitanovića čeka težak posao, trebat će mu dosta vremena da svoje ideje preda ekipi, ako uopće i uspije u tome. Ključeve Dinamove budućnosti drži samo on, na njemu je da stvori igru i premosti potencijalne kadrovske neprilike. Dinamo će proći Odds, jednostavno su individualno tri klase bolja momčad i tu neće biti problema, ali ako ždrijem u 4. pretkolu Dinamo spoji s nekim iole ozbiljnijim protivnikom koji ima organiziran susav igre moglo bi se dogoditi da Dinamo nakon dugo vremena propusti grupnu fazu europskog natjecanja. A to onda zua sobom vuče i brojne druge posljedice, ponajviše financijske koje bi bile dovoljno velike da dođe do velike rasprodaje i da se cijela budućnost Dinama kao najjačeg kluba u Hrvatskoj stavi pod veliki upitnik.

Dinamo ove kvalifikacija ne igra za ulazak u grupu EL, već za opstanak na vrhu kojem se goropadnim koracima približavaju Osijek i Hajduk s namjerom da za sezonu ili dvije postanu pretendenti za velike stvari u HNL-u.

Marko Jerleković

Komentari

Reklame