Aktualno autorski tekstovi inmediasres knjige POP COOLTURA TOP VIJEST Zabava

Najbolje knjige ljeta: Top 5 domaćih i inozemnih za na plažu

Ovim izborom ne kanimo davati onaj dosadan umjetnički smisao knjiga koji među koricama traže književni kritičari. Zašto? Pa iz razloga što je ljeto u tijeku, dapače, u svom je vrhuncu i koliko onda moraš biti lud pa se zamarati rečenicama visoke književnosti i pitati se jesu li one pisane da bi zadovoljile samog autora ili ipak ono što je najvažnije, a to je da se publika, što je prvenstveno najbitnije ipak vrati knjizi.

A što čitatelja može vezati za knjigu osim dobre radnje koja nam oči poput okova zadržava u praćenju redaka koji su strastveno ispisani na svakoj stranici.

Ljetni TOP 5 stranih knjiga.

UHODA, Lars Kepler (Fraktura)

Riječ je o petom romanu o inspektoru Jooni Linni, s kojim se bračni par Ahndoril još jednom dokazuje kao vrhunski tandem u pripovijedanju storije koja nerijetko priču odvodi u brutalnost i horor, a no sve s razlogom, jer svaka se njihova dosadašnja knjiga gradila upravo na ljudskoj psihi i na svemu ono što iz nje može proizaći, jer čovjek je ipak mračna rupa bez dna, zaključili bismo. Ovog puta dvojac iza imena Lars Kepler propituje ljudsku svijest, točnije, pokušava dati odgovor na pitanje što li je sve individua u stanju napraviti da bi bila voljena. Roman se doslovno čita poput pravog bestsellera, stranice se okreću jedna za drugom da niste ni svjesni kako vrijeme uz dobru knjigu brzo prolazi. Točna radnja? Nemam je namjeru otkrivati, osim da je psihologija u ovom romanu policiju odvela na krivi trag. Knjigu u ruke i čitajte, jer svrha dobrog trilera jest da ga se čita (kao i svaku drugu knjigu) a ne da vam je netko drugi prepričava.

U VODU, Paula Hawkins (Mozaik)

Paula Hawkins izazvala je pravu senzaciju sa svojim prvim romanom Djevojka u vlaku, premda mi je roman Nestala Gillian Flynn puno bolje sjeo, a priče su in donekle slične, no Flynn ipak ima veće domete unutar razrade likova, kao i unutar stvaranja napetosti i bizarnosti koje povezuju glavne junake. No, Paula Hawkins se nije našla unutar klopke koje obično pisci samima sebi priređuju svojim knjigama koje uslijede nakon svjetskog uspjeha prethodnice. Priča ovog romana bliska je svakom redovitom čitatelju i posjetitelju knjižara i knjižnica, jer ne postoji pisac koji se nije usudio usprotiviti okovima koji izviru iz mučnih obiteljskih tajni. I sve se čini tako mirno i pouzdano, baš kao na mirnoj vodi, dok kristalnu površinu ne uznemiri pojava prvog vala. Hawkinsova i dalje njeguje svoj stil pisanja, čitak, britak i dopadljiv na prvu loptu, i nekako sam uvjeren, neka je riječ o trileru, žene će ponovno biti prve koje će ovu knjigu pretvoriti u novi autoričin bestseller.

UBIK, Phillip K. Dick (Vuković&Runjić)

Ovdje sam možda malo presubjektivan, no tko nije čuo za Phillipa K. Dicka taj očito ne zna mnogo o književnosti. Svaka nova objava nekih od njegovih radova na našem tržištu predstavlja zaseban doživljaj. Čovjek koji je stvorio knjiškog Bladerunnera. Roman tematizira ljudsko redovito putovanje na mjesec. No, tu počinje prava zavrzlama koju je mogao sam Dick stvoriti. Naime, isključimo li sf elemente iz bilo kojeg Dickovog djela dobiti ćemo noir u svom najboljem smislu, a između ostalog roman tematizira i buđenje onih koji su već desetljećima mrtvi čija tijela leže u rashlađenim odlagalištima. U ovom slučaju glavni lik budi svoju tada već šezdeset godina mrtvu ženu kako bi se s njom savjetovao o svojim daljnjim činima. Ubik je remek djelo čovjeka koji je za života bio i ostao posve neshvaćen i koji je bio uvjeren da su sve njegove priče već onda bile pod prismotrom CIA-e i FBI-a jer je govorio istinu o skoroj budućnosti. Ipak, Phillip K. Dick je svojevremeno uživao u opijatima, a koliko je imao pravo o budućnosti s kloniranim bićima tek ćemo još posvjedočiti…

SUŠA, Jane Harper (Profil)

Naklada Profil stvarno zna iznenaditi objavom naslova za koje bismo očekivali da će se pojaviti baš na kioscima, ne zbog toga što se radi o lošim književnim naslovima. Upravo suprotno, ovi u Profilu očito osjete što treba kupiti prije nego li to nanjuše preostali naši nakladnici. Suša Jane Harper izvrstan je roman radnjom smješten u Australiji, i naravno, tematizira ubojstvo farmerske obitelji, nakon čega je ubojica presudio i samom sebi. Izvrstan roman karaktera koji nas, dok ga čitamo, odvodi jezivom pustoši u kojoj je svojevremeno odigrao zločin nazvan ubojstvima iz Wolf Creeka, čiji je egzekutor bio naše gore list Ivan Milat. Naravno, premda Suša nema veze s likom i djelom Ivana Milata, mučna obiteljska priča iz Australije teško da će vas ostaviti ravnodušnima, a ono što storiju čini još sočnijom to su razotkrivanja svih onih predrasuda koje postoje prema malim sredinama. Razlog više za čitanje, pa priprema se i film, a producentica je Resse Whiterspoon.

KULA TMINE, REVOLVERAŠ, Stephen King (Lumen)

Premda se o Kingu sve već zna, a ova je knjiga već imala svoje izdanje unutar edicije Algoritma, sada kada je film u kinima nije loše proviriti među korice ovog monumentalnog serijala svjetskog žanrovskog barda. Ako film niste shvatili, ako vam je promakla kakva poveznice među likovima kao i njihova htijenja i službe prema Kuli tmine, prva knjiga iz serijala mogla bi vam ipak otkloniti sumnje. Rat svjetova, toliko često opisivan u Kingovim romanima u ovom je slučaju stigao do svog vrhunca, a ono se opet vodi u iskonskim sferama između dobra i zla. Sa 234 stranice najvjerojatnije je najtanji Kingov roman i dovoljno je odvojiti jedno popodne prije odlaska u kino dvoranu. Serijal je po Kingovim riječima najbitnije književno djelo koje je on stvorio. Bitno mu je u istoj mjeri dojma koji je na njega ostavio Goldingov „Gospodar muha“, knjiga na koju se osvrnuo u svojoj zbirci „Herčevi u Atlantidi“, a koja među pričama na iznenađenje čitatelja krije jednog vrlo bitnog lika iz rečenog fantasy serijala.

Ljetni TOP 5 domaćih knjiga.

Što se hrvatskog top 5 izbora tiče, morao sam biti vrlo oprezan, a da ne upadnem u još jedno povijesno preispitivanje uvijek istih ljudskih sudbina skrojenih na ovim prostorima. Pa ne znam, ako nas već političari pumpaju s prošlošću, kako lijevom, tako i desnom, jer valjda postoje i drugi problemi osim onoga koji se ticao promijene imena jednog zagrebačkog trga. Upravo zato, dajte dosta više prežvakavanja prošlosti i politike, pa čak i unutar književnosti. Ako ćemo iskreno, od 19. stoljeća temama, pa ni htijenjima nismo se pomakli od jednog Kozarca i njegove Tene ili Slavonske šume. Dobro, pomakli smo se utoliko što tu vrstu književnosti već dobrano živimo. I to u 21. stoljeću s pogledom uprtim prema nazad, puna dva stoljeća.

Stoga, i ovdje ću pokušati biti isključivo zabavan, a ne tendenciozan, jer knjige bi ipak trebale služiti čitanju, sa željom što češćeg povratka domaćeg čitatelja domaćem piscu,

ALEKSANDAR HEMON, Kako su nastali ratovi zombija (VBZ)

Premda je riječ o prijevodnoj literaturi Aleksandar Demon je Sarajlija koji je na najsmješniji mogući način uspio dočarati tragičnost današnjeg vremena, a da čitatelja ne opterećuje sumornom današnjicom. Roman koji je istovremeno potresan i zabavan.

DANIELA UZELAC, Buđenje boginje (Beletra)

Riječ je o knjizi nove nakladničke kuće Beletra koju je pokrenula „dojučerašnja“ profilova urednica Sandra Pocrnić Mlakar, a autorica Daniela Uzelac se neobično lako približava ženama, bez nepotrebno razvučenih ljubavnih priča i romana, a u svojoj biti ova knjiga to i nije. Ako žena želi svoju samosvijest i pri tom upoznati sviju nutrinu i sebe samu, tada je ova vrlo originalna knjiga pravi izbor ženskog odlaska na plažu. Prvo, knjiga će je zabaviti, drugo, u sebi će otkriti ono što joj ne može reći ni jedan dosadni i predvidljivi muškarac svojim ispraznim i otrcanim frazama.

PAVAO PAVLIČIĆ , Hladna fronta (Mozaik)

Bard domaćeg krimića još jednom dokazuje da godine staža nisu jaram za autora, i da se autor u tom slučaju ne treba baviti politikom i politizacijom svega oko nas. Hladna fronta izniman je roman napetog sadržaja kojeg se ne bi posramio ni strani autor. Pavličić (ono što mi se kod njega oduvijek sviđalo) piše neopterećeno. Nema desnih, nema lijevih, samo dobra priča koja se gradi na misterioznosti, u ovom slučaju, na osnovi metereopata koji su bili sposobni predvidjeti i povijesne mijene. Začudna priča glavnog lika ovog posebnog romana odvodi do tajne udruge na čijem se čelu nalaze znanstvenici. Čitanje u dahu, zagarantirano je.

MILAN ZAGORAC, Vražji prolaz (Studio TiM)

Premda koju godinu starija knjiga, svojom radnjom uvijek ostaje interesantna, pogotovo onima koji se tek upoznaju s nordijskim krimićima, pri čemu bivaju uvjereni da im ni jedan domaći autor ne može parirati. Milan Zagorac već se iskazao kao veliki književnik, jezični stilist i kamovolog. No u ovom slučaju, Zagorac kao autor odlazi dalje u žanr koji budi maštu. Njegov je „Vražji prolaz“ nešto poput pravog nordijskog krimića, za kojeg bi se lako dalo pomisliti da se radi o prijevodnom tekstu. No, ni u kojem slučaju. Zagorac je tvorac atmosfere koja podsjeća na Bornedalov film Noćni čuvar, i pisac je sposoban čitatelja uhvatiti za ruku i povesti ga mračnim hodnicima hotela koji krije svoju tajnu, a čitatelj ima osjećaj da cijelo vrijeme nije ništa drugo nego pratnja glavnoj Zagorčevoj junakinji, tek zaposlenoj noćnoj recepcionarki koja će istražiti ubojstvo iz prošlosti, koje se zbilo u samom hotelu, točnije u sobi broj 616.

ROBERT VRBNJAK, Abeceda nestajanja (Dušević&Kršovnik)

Također, koju godinu starija knjiga, ali ni u mom slučaju podobna zaboravu. Vrbnjak je izvrstan pisac. Majstor je to kratke i groteskne priče. Autor koji u svakoj priči svoje junake prikazuje na groteskan način, i dozvoljava im da se na svoj način bore sa životom, premda su svjesni da će ih upravo život na kraju ispljunuti posve umorne i istrošene. Knjiga ovih priča može se shvatiti i doslovno kao selfhelp literatura jer autor postavlja mnoga pitanja koja nas svakodnevno muče; od gubitka slobode, pa do gubitka nas samih. Ovo je potresna knjiga, ovo je smiješna knjiga, a pri tom, uza svu gorčinu napisanog, ovo nije knjiga za luzere.

Mislav Pasini

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame