Aktualno Celebrities film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Atomic Blonde (D. Leitch) – ni sjena Tomb Raideru, a kamoli Jamesu Bondu

Namjerila je Charlize Theron ovog ljeta pokoriti akcijom svijet i iskoristiti odsustvo proaktivnih muškarčina ne bi li pod egidom girl powera zavladala kino blagajnama.

I kao jedna od glavnih producentica i kao glavna rola u ekranizaciji strip predloška i grafičke novele “Coldest City” utjelovljuje superšpijunku. Mješavinu Bondiane i Angelininih ukazanja u Tomb Raideru, Salt i Wanted ili spariranja s bivšim Pittom u Mr. And Mrs. Smith.

Prema recepciji i dijela kritike i publike dobrim dijelom joj je uspjelo. Doljepotpisanom unatoč nekritičkoj naklonosti i slinjenju prema dotičnoj blondiani nije jasno u čemu je tajna. Jer umjesto atraktivnog špijunskog trilera dobili smo tek nezgrapnu ideju razbacivanja superstiliziranim klišejima koji ne da ne mogu parirati ni jednoj Bessonovoj Lucy ili Nikita, a kamoli zabavnim muškim pandanima u Bond 2.0 verzijama – Ethanu Huntu u Mission Impossible i Jasonu Bourneu.

Špijunski triler smješten u vrijeme pada Berlinskog zida složen je po principima duplih zapleta u unakrsnom ispitivanju superagentice koje reminiscira svoju berlinsku avanturu. Flashbackovi na more akcije snimljeni su estetski dotjerano i povremeno efektnim soundtrack back upom. Mjestimični pokušaji duhovitih citiranja scena (Madsenovo rezanje uha uz zvuke “Stuck in the middle” ovdje je prebijanje surf daskom uz “99 Luftbalons” ali ni približno onoloko zabavno ni duhovito), zatim vizualna naslaganja (James McAwoy je dizajnerski pljunuti Brad Pitt iz Fight Cluba).

Našlo se mjesta i za toliko scenaristički nasilno ubačene i neopravdane lezbijske scene žvaljekanja glavne mace s nekim sporednik špijunskim kittenom da sva vrućina o kojoj se možebitno pisalo tako emtivijevski pada u vodu onim trenom kad shvatite koliko je nepotrebne u poze u toj wannabe provokativnosti.

Poznavanje soundtracka razdoblja mjestimično bude efektno ubačeno uz akcijske scene (New Order “Blue Monday”, Bowie “Cat People”, Clash “London Calling”, Queen & Bowie “Under Pressure”, Nena “99 Luftballons”, …), no jedini dobitnici ovog filma su voajeri koji drkaju na vanzemaljski prekrasnu Charlize Theron koja jebeno dobro izgleda u kadru od krupnih planova do scena šore. Ali za takvo što se snimaju modni editorijali i foto šutinzi a igrani film ovog tipa uglavnom završi na direkt videu i ostalim platformama jer sadržajno ne nudi ništa što bi se filmofila trebalo ticati. Pa makar i po ljetu kad se računa na no brainere.

Sve ostalo je apsolutni promašaj, podbačaj i potraga za filmom jer u tragovima funkcioniraju samo scene u kojima glavna bejb izgleda fenomenalno. Uzgred budi rečeno, ovo je bitno kandidat za jedan od najgorih filmova njene filmografije. (JA)

3/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame