Aktualno autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM mediji POP COOLTURA

TV Cigla: Barcelona & Trumperorizam

Ljeto i vrućine kao da su na izmaku (ne i gužve na granicama i naplatnim kućicama), no terorizam očito ne misli stati. Svako malo dođe vrijeme kad se pojačano gledaju news kanali, kad zagospodari CNN, ili u našem slučaju – N1. U Španjolskoj u terorističkom napadu u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 14 ljudi, stotinjak ozlijeđeno. Brojne tv emisije posvećene su temi, osudi zločina, i još će, danima.

Nažalost su i u SAD-u brojni sukobi, Trump je „balkanizirao“ zemlju, grozno je da je također zabijanjem auta u gomilu prosvjednika bila jedna žrtva. Prosvjedi se nastavljaju, a i sam Trump dodatno je nastradao slabom osudom zločina (pa i zaoštravanjem odnosa sa Sjevernom Korejom). Rasisti i bijeli suprematisti su ga i doveli na vlast, bila bi kozmička pravda da ga oni uskoro koštaju i silaska (ili će to napraviti razotkrivanje svih skandala vezanih uz Rusiju).

Kod nas je nastavak priče o tragediji iz Španjolske – što će biti sa 1500 srednjoškolaca koji bi uskoro trebali na maturalno putovanje, ovaj i sljedeći tjedan. Teško da će većina odustati, bez povrata novca od strane agencija, a uobičajeni plan puta može se i promijeniti, mnogima je baza LLoret de Mar, pa se ide na jedan dan u Barcelonu. Ima i drugih mogućnosti za izlet, naravno.

Barcelona je tema i u sportskom svijetu, nogometni klub gubi zvijezde, nakon nestvarnog transfera Neymara od 222 milijuna eura u PSG, moguće je i da za 100 milijuna više u Manchester Cityju završi Messi. Sulude, nestvarne cifre neće donijeti dobro nogometu, američka košarka možda je spašena uvođenjem ograničenja na transfere (tzv. „salary cap“), možda smo blizu tog i u nogaču.

Kad bi se bar dio tog novca prelio u atletiku, zar bar desetinu tog novca ne vrijede Sandra Perković, Sara Kolak, Stipe Žunić i drugi bacači (pa i skakači), koji su nas obradovali na Svjetskom prvenstvu (OK, Sara je bila 4., no ne možemo već sad od nje tražiti da, kao Sandra, mora biti ne samo na postolju, već i na onom najvišem). I navijači bi trebali biti strpljiviji, naši su nogometni klubovi u prošlom kolu kvalifikacija svi prošli, pa ih se, kako to samo mi znamo, nekritički dizalo u nebo, a sada, kad su u friškom kolu sva 4 na rubu ispadanja – jao i pomagaj, nitko ništa ne valja! Da zamolimo za pomoć Maore i da jedan ples otplešu i u to ime? I Jakov će pomoći, a možda i Gandalf, ako ga predsjednica lijepo zamoli? Ili da dođu zmajčeki od Daenerys? Kome će svi ovi natrljati nos? (Darko Ciglenečki)

TOP 3 TV:
Ciklus filmova Istvana Szaboa (HTV3, četvrtkom, 20 sati)
Svjetsko prvenstvo u atletici (HTV2)
Prime time 60 (Newsbar) (N1, nedjeljom, 20 sati)

Soundtrack uz čitanje kolumne:

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame