Aktualno Glazba mediji POP COOLTURA

Najbučniji bend na svijetu srušit će se jesenas na Zagreb

Unsane it is. U nedjelju 05. studenog tekuće godine u Vintage Industrial Bar u Savskoj u Zagrebu stiže buka godine. Opasno po sluh.

Nakon gotovo 30 godina aktivnog sviranja i stvaranja, kultni njujorški noise power trio Unsane stiže u zagrebački Vintage Industrial Bar 5. studenog.
Unsane su pioniri HC noise rocka u blendi umjetničko – industrijske forme, ali za razliku od Foetusa, the Swansa, Einsturzende Neubautena ili Sonic Youtha, Unsane to radi usmjerenije i žešće. Power chord trio se pouzaao u hammering, ritam sekciju, zavijanje telekastera i distorzirane vokale koji podsjećaju na zvuk motorne pile koja reže metal.

Chris Spencer (vokal, gitara), Dave Curran (bass, vokali) and Vincent Signorelli (bubanj) krivi su za skoro 3 desetljeća aktivnog djelovanja i kako stvari stoje, ne planiraju u skoro vrijeme stati obzirom da im novi album’ Sterilize’ izlazi krajem ljeta. 

Počeci Unsanea datiraju iz kasnih 80-ih, a prvu postavu činili su: Chris Spencer, Pete Shore (bass) i Charles Ondras (bubanj). Nakon uvježbavanja, počeli su svirati po njurjoškim klubovima poput CBGB’s gdje su zapravo i dobili priliku razviti i brendirati svoj autentičan zvuk. Uskoro se pojavilo nekoliko, a oni su birali koji će im label izdati seriju singlica i EP-eva prije nego izbace debitantni studijski album ‘Unsane’ preko labela Matador. Cover tog albuma dao je bitnu notu kultiviranja ovog kulta – cover slika je obezglavljeni čovjek zbog čega su ih kritičari i ostali svijet uzeli na pik, ali poruku su namjeravali su i poslali. Tijekom 1992. godine događale su se velike promjene u bendu. Koncertni planovi su prekinuti zbog smrti predoziranjem bubnjara Charlesa Ondrasa. Bivši bubnjar Swansa i Foetusa, Vinny Signorelli sjeo je za bubanj i primio se stvaranja materijala za nadolazeći album. Iste godine Matador je napravio dodatak u diskografiji izdavanjem singlova i kompilacija nazvanih 89-92, ujedno i najbitniji moment u Unsane karijeri jer idući korak bilo snimanje za Atlantic Records – ‘Total Destruction’. 1994. je donijela dosta promjena, nakon odlaska iz Atlantica, potpisuju za nezavisni noise rock label Amphetamine Reptile Records. Godinu kasnije, 1995. Izlazi ‘Scattered, Smothered & Covered’ koji je donio aranžerske promjene u glazbenom izražaju. Ukratko, puno više kontroliranije stvaranje i kasnija vožnja. I ovaj je album imao svoju ‘mrlju’. Za cijenu od 270 dolara snimili su video spot za stvar ‘Scrape’ u kojem su prikazani padovi i ozlijede skateboardera, a od milja je prozvan i jednim od deset najsmiješnijih MTV-evih videa. Nakon stvarno dugog perioda turanja, Unsane je otvarao za veliki Slayer i odradio s njima sjeverno-američku turneju, a nedugo zatim su se prebacili na Relapse Records i počeli raditi na ‘Occupational Hazard’ iz kojeg je uslijedio i ‘Blood Run’.

Taman kad se zalaufalo, tik prije izlaska albuma, Spencera su u Beču prebile ulične bitange i protuhe, no srećom, nakon operacije i oporavka, vratio se turneji. Nedugo nakon toga, izdali su kompilaciju ‘Lambhouse’, a onda je uslijedio ‘Visqueen’ na Pattonovom Ipecac Records. U travnju 2012. izlazi 7 studijski album ‘Wreck’ preko Biafrinog Alternative Tentacles Recordsa, a uskoro stiže i novi album ‘Sterilize’ koji ćete premijerno uživo moći čuti 5. studenog u Savskoj 160.

UNSANE DISKOGRAFIJA:

STUDIJSKI:
Unsane (Matador) – 1991
Total Destruction (Matador/Atlantic) – 1993
Scattered, Smothered & Covered (Amphetamine Reptile) – 1995
Occupational Hazard (Relapse) – 1998
Blood Run (Relapse) – 2005
Visqueen (Ipecac) – 2007
Wreck (Alternative Tentacles) – 2012
Sterilize (Southern Lord) – 2017

KOMPILACIJE:
Singles 89–92, LP/CD (Matador) – 1993
Lambhouse: The Collection 1991–1998 (Relapse) – 2003

LIVE:
Peel Sessions (Matador) – 1994
Attack in Japan (Rebel) – 1995
Amrep Xmas (Man’s Ruin) – 1997

THE PEEL SESSION:
* bend je snimio tri sessiona (1991., 1992.,1994.), a prva dva su izašla kao EP-evi 1994. dok posljednji, treći, još uvijek nije ugledao svijetlo dana. 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame