Aktualno Celebrities film inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

American Made (D. Liman) – jedan od pritajenih favorita za titulu najzabavnijeg filma godine

Zamislite prvo situaciju u kojoj gledate film o pilotu Barryju Sealu koji je krijumčario drogu, oružje i novac iz Kolumbije u SAD, da bi kasnije bio kasnije angažiran od strane CIA-a za jednu od najvećih tajnih operacija u povijesti SAD-a kontra dojučerašnjih poslodavaca.

Zamislite da CIA nije kratica za Cocaine Importing Agency. 🙂

Zamiliste Toma Cruisea kako leti a nije Top Gun. Ni njegov nastavak još zasad.

Onda zamislite još da je snimljen po stvarnim događajima i da je blago dramatizirana istinita biografska priča u kojoj lik pun kokaina iskače iz aviona i čitav film levitira između murije, države i kolumbijsko nikaragvanskih narko kartela.

Onda zamislite da vam Tom Cruise kao glumac zbog svojih scijentoloških pizdarija ne ide apriori na živce nego da ga cijenite zbog neospornog intelekta i glumačkog nerva te žilavosti preživljavanja uspona i padova i stalnog dočekivanja na noge.

Onda zamislite da je film slučajno ciljan i tempiran bez pretjerane pompe dalje od yet another Tom Cruise film jer naravno njegovo pojavljivanje više nije automatski garant milijuna na kino blagajni, za njih se itekako valja potruditi. Njegov “Mel Gibson efekt” bio je ne samo odabir pizdarija poput CG “Mumije” te da se stvari ne dešavaju slučajno i po inerciji već zbog istančanog produkcijskog nerva ekipe koja im oscarovski bitan materijal kad bi Akademija bila manje roboslužna žanrovima i maćehinski se odnosila ovakvim materijalima.

Onda zamislite da gomiletina sporednih rola ne postoji jer su u svojim minijaturama toliko dobri da im spariranje ide daleko bolje od minutaže na filmu. I to redom. Domhnall Gleeson, Sarah Wright, E. Roger Mitchell, Jesse Plemons, Lola Kirke, Alejandro Edda, Benito Martinez, Caleb Landry Jones, Jayma Mays.

Onda zamislite scenarij koji je blago prilagođen filmičnosti i ekraniziranju jer okus superfora naturalizma daje štih i metu zaljubljivanja u sleeper favorita iz postaje.

Onda prestanete zamišljati jer upravo sve to imate pred vama u jednom od najzabavnijih kriminalističkih trilera i komediografskih akcića godine.

To koliko redatelj Doug Liman (Swingers (1996), Go (1999), The Bourne Identity (2002), Mr. & Mrs. Smith (2005), Jumper (2008), Fair Game (2010), and Edge of Tomorrow (2014) savršeno razumije Cruisea dokazuje već po prijašnjoj suradnji, ali koliko dobro osluškuje akciju smiješao je kombinacijom ležernog pristupa temi te kombinirajući napeticu i komiku. To je u novom filmu izražejniji, mudriji, pouzdaniji, s puno razumijevanja za svog glavnog junaka, kojeg pak Tom Cruise tumači kao da ga je proživio. S tolikom dozom smiješne uvjerljivosti da se svojim pristupom ulozi uvlači gledateljima pod kožu. A njegova avantura izgleda i zvuči toliko nevjerojatno da morate uživati u njegovoj nepatvorenoj energiji i glumačkoj inteligenciji. Jer Cruise je glumčina. Talentirani motherfucker. Hipertalentirani. Njegovo uskakanje u onu psihološku vratolomiju glumca u situaciji naprosto je neodoljiva jer način na koji zabavlja sam sebe kao glumca je neobranjivo zarazan i perolako prelazi na gledatelja, a to je kategorija najvećih, društva kapaciteta Brando, De Niro, Pacino, Hoffman, o tim finesama govorimo.

Suma sumarum, ne postoji opcija u kojoj ne možete uživati u ovoj ljepotici od priče i realizacije iste. Zabava koja prelazi kapacitete ljeta. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame