Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz

Taylor Swift: Look What You Made Me Do – mržnja, inat, obračuni i ubojstva pop zvijezde

Novi singl jedne od najvećih generacijskih pop zvijezda, Taylor Swift, izazvao je popriličnu buru na dan objave.

Predstavlja njezin prvi osvetnički potez u igri šaha na kojoj misli obilno profitirati, ugledom i financijski. Ukratko, pjesma je vrlo vjerojatno ‘diss track’ upućena prema bračnom paru West nakon prošlogodišnje blamaže. Stilski prati formulu provedenu na odličnom prethodnom albumu ‘1989’ (verse-pre chorus-chorus-bridge-chorus) gdje su svjetli prikazi i snovi zamijenjeni mračnim okruženjem i noćnim morama.

Familijarnost s formulom je omogućila da se ona dovede do savršenstva, profitirajući na pjevljivosti i sposobnošću pjesme da ostane trajni gost u playlistama slušatelja. Tematski se radi o klasičnoj Taylor Swift pjesmi s jednom razlikom, melodrama nastala na propalim ljubavima je zamijenjena tragedijom.

Singl odaje Taylor kao pjevačicu opijenom podlim i pakosnim namjerama te inatom, u nemogućnosti prelaska preko ljudi koji su joj, u njenom malom svijetu, umanjili vrijednost. Postoji psihološka nemoć, slabost koja karakterizira takve pojedince, sprječavajući im nastavak života po vlastitim uvjetima i zasljepljujući ih na bol dok im opsesija izjeda vlastito meso.

Postoje razne reference tijekom pjesme koje upućuju na uskrsnuće ili ponovno rođenje (novorođena Taylor koja ubija postojeću) dodatno upućujući na nestabilnost. Svaka povreda ličnosti zahtjeva smrt i građenje novog svijeta za novu bezgriješnu pojavu, lišenu negativne percepcije i grijeha ali ispunjenu fermentirajućom masom bijesa (‘Maybe I got mine but you’ll all get yours’). Čest motiv, vizualno, jest onaj zmije koja jede vlastiti rep. Koristi se kao referenca na negativne reakcije nakon ekspozicije karaktera od strane Kim Kardashian, te upućuje na prethodno spomenuto uskrsnuće. Namjera je, kao i kod same pjesme, upitna. Dakako, postoji mogućnost ponavljanja ideje s ‘Blank Space’ gdje se karikaturno opisuje nastala medijska poplava. Ukoliko je to slučaj onda je poprilično loše izvedeno.

Pjesma jest sama po sebi pamtljiva te se udobno smjesti u uho, ali je prisutan nedostatak realnosti koji je obitavao u prethodnim radovima kantautorice. Prizemljeni i poistovjetljivi stihovi su zamijenjeni deluzijama, dok sama pjesma nema na raspolaganju ništa osim tamnije atmosfere i pjevljivosti.

Za zaključak bi naveo pomalo zastrašujuću mogućnost iza samog imena pjesme ‘Look What You Made Me Do’. Naime Taylor nije još ništa posebno ‘napravila’ da bi nadjenula takvo ime. Jedino što pada na pamet jest datum izlaska albuma, deseti studeni, što se podudara s desetom obljetnicom smrti Kanyeove majke, Donde West. Pored uvreda u obliku stihova na račun repera, imitacija fonta i album art-a od ‘The Life of Pablo’ te povijesti Taylor Swift, ova mogućnost je teško zanemariva.  (P.S. Mogu se očitati dodatne uvrede na račun Katy Perry, jer zašto ne?) Domagoj Jurić

5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame