autorski tekstovi KOLUMNIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA Zabava

Ljubljana (Slovenija): Putopis Vikend ratnika

Hedonist sa sindromom Petra Pana koji je proputovao više od 50 država svijeta na 4 kontinenta. Specijalnost: posjeduje posebnu moć da u par dana vikenda + dan/dva upije srž i dušu svake destinacije. Druži se s lokalcima, na lažnu pressicu ulazi besplatno u muzeje, spava minimalno, zatvara klubove, degustira tradicionalnu gastronomiju i štreberski obilazi sve najvažnije znamenitosti.

Dolazak/Odlazak: 140 km između Zagreba i Ljubljane automobilom se prelazi za laganih manje od 2 sata puta što Ljubljanu čini jednom od najbližih inozemnih vikend destinacija iz Zagreba (Hrvatske). Uz moguća kraća čekanja na granici, obaveznu kupnju vinjete za 7 dana (15€) i oprez kod maksimalno dopuštene brzine od 130 km/h na autocesti (od ove zime Slovenci najavljuju spuštanje na 110 km/h u blizini većih gradova), put na četiri kotača do Ljubljane prava je pljuga. Uz autocestu postoji i triper kombinacija regionalnim cestama bez kupnje vinjete, romantična old-school opcija vlakom (više linija na dan, put traje oko 2 i pol sata) ili autobusom (najpovoljnija varijanta za solo putnike i to Flixbusom koji je nedavno počeo prometovati). Bilo kojom varijantom u Ljubljani ste dok kažete keks. Jedino vas teški peh čekanja na granici u određenim terminima smjene gastarbajtera i turista ili režim stroge kontrole može spriječiti u tome.

Must visit: Ljubljana je za europske glavne gradove u kategoriji manjeg grada gdje je cijeli širi centar pješačka zona koja se može proći na noge. Sva akcija je smještena u uskoj zoni s lijeve i desne strane rijeke Ljubljanice ispod srednjovjekovne tvrđave pod imenom Ljubljanski grad. Do dvorca koji dominira iznad centra grada može se doći pješke po puteljcima i uspinjačom. Uz obilazak tvrđave gore vas čeka odličan panoramski pogled, par dobrih restorana i prvi slovenski virtualni muzej. Preporuka, posjet Ljubljani ne može proći bez pentranja i razgledavanja Ljubljanskog grada. Širim centrom ispod dvorca dominira šetalište uz Ljubljanicu s jedne i druge strane rijeke i mnogobrojni mostovi koji prelaze preko nje. Najpoznatiji su Tromostovlje (tri u jednom, Plečnik), Zmajski most (poznat po kipovima zmajeva) i Čevljarski most (Plečnik). Rijeku Ljubljanicu i mostove najbolje je doživjeti iz turističkih brodica koje krstare gore-dolje u bilo koje doba dana. Uz baroknu, secesijsku, renesansnu i socijalističku arhitekturu starog dijela grada i ulica uokolo, najjači pečat gradu ostavio je pionir moderne arhitekture – Jože Plečnik koji je zaslužan i za pješačke staze koje dominiraju centrom Ljubljane. Čovjek ispred svog vremena. Po pitanju muzeja klasici su Narodni muzej Slovenije i Mestni muzej Ljubljana, ali za vikend posjet zanimljiviji su „poročni“ pivarski (Povovarski muzej) i duhanski (Tobačni muzej). Kao i već spomenuti Virtualni muzej. I to bi bilo manje-više ono osnovno za vikend posjet boutique Ljubljani.

Dosje kuhinja: Gastronomski obilazak Ljubljane najbolje je početi (pogotovo u subotu ujutro) na slikovitoj Centralnoj tržnici (opet Plečnik) koja u svom otvorenom i zatvorenom dijelu nudi svježe delicije „in-situ“. Od ožujka do listopada svaki petak (u slučaju kiše event se ne održava) na Pogačarjevom trgu odmah do Centralne tržnice, održava se „Odprta kuhna“ – mali street food sajam na kojem je moguće degustirati razne zalogaje kako slovenske tako i internacionalne kuhinje. Obavezna preporuka ako ste od petka u Ljubljani! Ostalih dana za upoznavanje s domaćom kuhinjom najbolje su „gostilne“ koje su zadržale lokalne specijalitete i tradicionalnu atmosferu. Nije ih problem pronaći u samom Starom gradu i šire (Gostilna Šestica s tradicijom od 1776. je jedna od najstarijih). Tradicionalna slovenska jela obavezno uključuju kiseli kupus (uz svinjetinu ili teletinu), kranjsku kobasicu, goveđi jezik ili žablje krake (Gostilna pri Žabarju). Za desert je obavezan Ljubljanski štrukelj   (recept iz 1868.) ili štrudla. Najpoznatija kavana/slastičarnica je Zvezda koja se nalazi odmah ispod Tromostovlja. Uz odlična slovenska vina koja zadnjih godina osvajaju sve moguće nagrade od bijelih, crnih do pjenušavih, najpoznatija lokalna piva je Union koju je najbolje degustirati u istoimenoj pivnici. Uz tradicionalna jela, Ljubljana ima odlične internacionalne restorane i bistroe sa casual kuhinjom i povoljnim dnevnim ponudama, kao i moderne fine dining restorane poput Restavracije JB (2010. na popisu najboljih 100 restorana svijeta prema Pellegrinovoj ljestvici).

Od sumraka do zore: Ljubljana je često odredište djevojačkih ( i momačkih) zabava, pa tako grupe šareno obučenih djevojaka s dominantom budućom mladom kruže po centru uz galamu i alkohol već od popodnevnih sati svaku subotu… Noćni život vikendom počinje u barovima koji su se načičkali uz Ljubljanicu i iza Prešernovog trga. Pivnice su također dobro mjesto za warm-up kao i party brodovi koji kruže po Ljubljanici. Iza ponoći provod se nastavlja u klubovima. U grubo postoje tri opcije za iza ponoći. Prva – klasično napucani klubovi sa recentnim stranim hitovima kakvi postoje u svim većim gradovima Europe. Druga – alternativna scena koja brije u Metelkovoj – starim JNA barakama kod Glavnog željezničkog kolodvora koje su od 1993. pretvorene u alternativni centar noćnog života. Nešto između Medike i Katrana prema zagrebačkim pojmovima. Više klubova na jednom mjestu, sve u grafitima, industrijski dizajn, otkačena ekipa i cool atmosfera. Treća opcija su cajke (i kao after, jer takvi klubovi rade najduže). Samo pitajte taxiste. S obzirom na veličinu grada – Ljubljana ima solidan noćni život. Slovenci mogu potegnuti iz čašice i to se vidi… Kao destinacija za momačku/djevojačku ili samo partijanu u stranom gradu, Ljubljana nije loš izbor…

Dan više: Postojna je na 53km. Iako su Škocjanske jame (80km) totalno iznenađenje i možda i bolji izbor. Uz posjet Predjamskom gradu. Romantična opcija su Bled (54km) i Bohinj (75km) uz obaveznu vožnju gondolom na obližnji Vogel bez obziran na skijaču i godišnje doba.

Kralj je gol: Iako se Ljubljana ponosi kongresnim i poslovnim turizmom, grad je odlična city break destinacija. Posebno za vikend u dvoje gdje je, zahvaljujući dobroj centralnoj poziciji, Ljubljana idealna kao početna točka za razgledavanje drugih prirodnih ljepota Slovenije u krugu manjem od 100km. Dugačka pješačka zona rođena je za cipelcug ili bicikliranje (u gradu ima oko 30 stanica gdje se može uzeti/ostaviti turistički bicikl). Slično kao i za Zagreb, za Ljubljanu govore da je grad po mjeri čovjeka. Urban, moderan, ekološki i zelen grad s jedne strane, tradicija, kultura i povijest s druge. Spoj koji je možda najbolje vidljiv nedjeljom ujutro/rano popodne na tradicionalnom open air sajmu antikviteta s lijeve strane šetnice uz Ljubljanicu. Britanac na slovenski način. Grad idealan i za jednodnevni izlet iz Hrvatske, iako bi cijeli vikend bio ipak sadržajniji. Nije da se nema što odraditi… Dapače…

Luka jagarić

Luka jagarić

Komentari

Reklame