Aktualno autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA showbiz Sports Zabava

Meč stoljeća: Andrej AnemiaFlower protiv Vase McKur*oglavog u HDZ ringu

Svijet je ovih dana bio zabavljen onim što se pompozno najavljivalo kao ‘borba stoljeća’ između drčnog Irca Conora McGregora iz MMA kaveza i užasno tehnički potkovanog boksača Floyda Mayweathera, kojeg mnogi kibiceri i tzv. stručnjaci smatraju najboljim boksačem svih vremena. A sve to u velter kategoriji, što daje posebnu draž borbi, jer jedno je kad imaš borbu Davida protiv Golijata, jasno je za koga ćeš navijati, u slučaju obračuna dva Golijata gotovo da nije napeto, jer samo je pitanje koji se bolje pokriva i koji će od njih dvojice prije dobiti fatalni udarac, dok su dva raplesana Davida u borbi najzanimljivija. Jedva imaju razornu moć završiti borbu snagom odlučnog udarca, te u prvi plan izbijaju samo hrabrost i vještina.

U ovom slučaju borba se vodila prema pravilima boksa, te je boksački posve neiskusan McGregor bio hendikepiran, ali je Mayweather zato morao ‘obraniti čast’ boksa. To mu baš i nije uspjelo, premda je pobijedio, budući da je McGregor s njim izdržao sve do desete runde u kojoj je tehnički nokautiran. Vjerujem da bi izdržao i do kraja, da ne bi pretrpio nokaut, ali je sudac procijenio da borba više nema smisla.

Jednako kao što bi se borba sasvim drukčije razvijala prema pravilima MMA ringa u kojem su dopuštene uglavno sve vrste udaraca – nogama, rukama, glavom, a teoretski i ostalim ekstremitetima (recimo tako), kao i donekle sličnom slučaju ako bismo suprotstavili sumo borca karate majstoru. Ako bi se borba vodila po pravilima suma, karate majstor bi vjerojatno bio izguran težinom i vještinom sumo borca koliko god lamatao i opirao se, dok bi u obrnutom slučaju karatist s par dobro plasiranih udaraca od sumo debeljka napravio chop suey. Besmisleno je raspravljati koja je vještina ‘plemenitija’, premda sumo borci ulazeći na teren obavezno moraju prosuti malo soli (što je čin koji vjerojatno ima vjersko utemeljenje i pozadinu), dok karatisti također imaju svoju zanimljivu filozofiju kojoj se priklanjaju. Nijedna borilačka vještina nije prosta ulična makljaža, iako za MMA kavez možemo najviše reći da je borbu prilično sveo na nešto slično borbi pasa.

S druge strane, kod nas se u političkoj areni zametnula slična borba između uglađenog eurodiplomata Plenkovića i sirovog hrvatskog policijaca i branitelja Brkića poznatog i kao Vaso.

Dok Plenković uglavnom lovi na tehniku i nastoji igru navesti na svoj mlin kako bi i drugi igrali prema njegovim pravilima, što mu je bilo osobito od koristi pri nokautiranju Petrova i Mosta, Brkić pokazuje veću hrabrost i ne igra po strogo utvrđenim pravilima. Od njega je moguće očekivati sve vrste udaraca, nogama, rukama, ispod pojasa, pa i glavom (zanimljivo formiranom), što se upravo pokazalo prilikom posjete otvaranju prve postaje Podmorskog križnog puta kod Trogira. Odjeven u ronilačko odijelo nalik na triko iz Zvjezdanih staza i držeći se poput slavnog portugalskog moreplovca Vasca da Game, premda na ‘komandnom mostu’ tek jedne barke od gume, Vaso je zadao odlučan udarac Plenkovićevim nastojanjima da podmićivanjem crkve nekakvim iznebuha poklonjenim skupocjenim vilama i drugim ustupcima sebi i svojoj vladi ishodi potporu za održavanje tijesne većine u Saboru, te osigura neophodno zaleđe za situaciju u kojoj će ga koalicijski partneri HNS i Pupovčev SDSS početi stiskati kako bi uklonio ploču s oznakom Za dom spremni pokraj Jasenovca.

Ovim klerikalnim aperkatom u Plenkovićevu staklenu nadnacionalnu bradu, Brkić je dosadašnjeg šampiona izbacio iz pobjedničkog ciklusa i pripremio ga za ubrzano povlačenje i hvatanje u klinč. Naime, dok je Plenković naučen na igru po strogo utvrđenim pravilima, kakva su uobičajena u Bruxellesu, ovdje se zatekao u nečem više nalik na MMA-ov kavez, u kojem se ne udara samo propisano, nego i ispod pojasa, crkvom i braniteljima u pleksus i jetru, što za anemičnog koji je na taj način izbjegavao vojni rok naizgled može predstavljati nesavladiv tehnički i psihički problem. No, njegov trener dr. Šeks sigurno je predvidio i takvu mogućnost, te ga je pripremio otprilike kao i Floyda Mayweathera, da protivnika nadigra tehnikom i stabilnošću, umjesto da se služi neočekivanim razornim udarcima. Ako je dobro predvidio, kao i u slučaju Conora McGregora možemo očekivati da će se Vaso razmahati u prvih nekoliko rundi, ali bi mu moglo početi nedostajati snage u završnici dvoboja.

Plenković, premda opterećen svom bagažom i s obzirom na preferencije desnog biračkog tijela negativnim naslijeđem HDZ-a, kao što su koalicije s Pupovcem i otuđenost od klerikalnih vrednota, mogao bi to poput ‘starca’ Mayweathera nadoknaditi dobrom pripremljenošću i tehničkom potkovanošću, kojom će svoje neugodne odluke prebacivati na druge i postepeno ih se rješavati ako navuče odij javnosti. Primjerice, skidanje neugodne ploče u Jasenovcu već je odlučio prebaciti novom ministru uprave Lovri Kuščeviću, koji će taj zadatak odraditi po partijskoj dužnosti, ili će dati ostavku i prepustiti položaj nekom tko bi to mogao učiniti umjesto njega.

Kako god bilo, Plenković će tako ‘u klinču’ dobiti na vremenu i u međuvremenu nešto izmanevrirati kako bi se pažnja javnosti prebacila s ploče na nešto drugo, a u međuvremenu će lukavo trgovati, prodavati HEP i davati koncesije, te na druge načine prikupljati snagu potrebnu za obračun s financijski slabije pripremljenim protivnikom. Na kraju će obojica boraca u političkoj areni odnijeti nagrade – barem u visini 300 milijuna dolara za pobjednika i 100 milijuna dolara za poraženog. Jer je*eš ti meč stoljeća gdje nisu u igri velike pare.

Narod koji to iz svojeg džepa plaća već je i ne znajući kupio ulaznice i očekuje ga rasplet velike drame u svenacionalnoj borbi CroGodzile protiv EuroMegalona, odnosno: Vaso McKur*oglavi protiv Andreja Anemia-Flowera. Navali narode! Još malo pa nestalo! Cijena ulaznice za ovo nesvakidašnje događanje obračunat će se naknadno 2018. godine putem izračuna poreza na nekretnine.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame