Aktualno POP COOLTURA Sports Zabava

Na Hanžeku srušena četiri rekorda, političarima i kravatašima palac dolje

Utrka na Hanžeku, foto IL

Gotovo nitko od oko pet tisuća ljudi s istočnih tribina nije pozdravio premijera Andreja Plenkovića — poručivši mu na taj način kako na sportskim natjecanjima nije mjesto kravatašima. Ništa bolje nisu prošli ni vječni gradonačelnik Milan Bandić, kao ni Andrija MikulićZlatko Mateša. Raja se malo nasmijala na spomen Jakova (Jakove izdrži), ‘rentanog‘ supruga one čije se ime ne smije izgovoriti. Dogodilo se to na šezdeset i sedmom po redu Hanžekovom memorijalu. Za one koji, poput mene nisu znali tko je bio i što je radio Požežanin Boris Hanžeković, svestrani atletičar po kojem ovo elitno atletsko natjecanje nosi ime, i usput budi rečeno čovjek kojega su ustaše 1945. godine likvidirale u Jasenovcu, informirajte se ovdje.

Zato su Sara Kolak koja je nekako iščupala drugo mjesto u bacanju koplja (bolja je bila Kanađanka Elisabeth Gleadle) i Sandra Perković, pobjednica u bacanju diska s fantastičnim rekordom memorijala — dobile ‘standing ovation‘ od nekih petnaestak minuta. Bilo je na sportskom terenu još pregršt uzbuđenja, poput rušenja rekorda Gila Robertsa na 400 metara i fantastične Norah Jeruto na 3000 metara. Da je najjači s motkom, pokazao je svjetski prvak iz Londona Sam Kendricks koji je u Zagrebu s preskočenih 5,60 m bez problema nadvisio suparnike.

Ruski trkač Sergej Šubenkov pobijedio je u utrci na 110 metara s preponama, što je ujedno i memorijalna disciplina koju je Hanžeković najviše volio. U skoku u vis najviše je skočila Poljakinja Kamila Lićwinko, dok je Katarac Abderrahaman Samba briljirao na 400 metara s preponama. Etiopljanin Selemon Barega osim prvog mjesta u utrci na 3000 metara ostvario je i osobni rekord.

Obzirom da sam po prvi puta u životu sudjelovao atletici u živo, moram priznati kako je to fantastičan osjećaj, pogotovo dok pored tebe ‘prozuje’ jedna Ajeé Wilson, ili sprinteri Yohan Blake i Mike Rodgers koje treba gledati bez treptanja, u suprotnome ih gubiš iz vida. Super stvar je što su se na Hanžeku natjecali i kikići u utrci na 60 metara koje je publika srdačno pozdravila. Osim toga, održana je i humanitarna akcija za borbu protiv Alzheimerove bolesti, gdje su natjecatelji simbolično prebrisali dio svog portreta kako bi upozorili na najčešći simptom te bolesti — gubitak pamćenja, dobro poznat nekim našim nogometašima.

Da, stadion na Mladosti je bio prepun, pun dobre energije i čini se pametnih ljudi, organizacijski na nivou, voditelji stabilno dobri. Možda mala zamjerka preglasnoj muzici na pojedinim dionicama, ali to je ispravljeno kada su voditelji shvatili da publiku nije teško animirati. Za one koji žele detaljnije znati u kojim se sve disciplinama natjecalo i koji su konačni rezultati, bacite pogled na tablicu rezultata. U nastavku nekoliko fotografija iz poveće galerije.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame