Aktualno autorski tekstovi inmediasres Kritike PRIRODA & DRUŠTVO

Prije smrti ostavila je poruku – mijenjajte navike i promislite o tome što radite!

Uginula pčela, foto IL

Sve je tiše njihovo zujanje. Ubijaju ih visoke temperature koje donose sušu i oduzimaju im hranu. Ubijaju ih pesticidi kojima u proljeće tretiramo uljanu repicu, a u kasno ljeto ambroziju. Ni košnja trave u cvatu nije benigna radnja, mnoge pčele bivaju sasječene noževima kosilica — stoga su u nekim malo organiziranijim mjestima postavljene edukativne table, a naišao sam i na mjesta gdje se zabranjuju prskanje i košnja u vrijeme kada su pčele na ispaši.

Ubijaju ih čak i mobiteli koji im ometaju komunikaciju. Za pčele, oni koji razumiju neke stvari, kažu da su prve u lancu održavanja života, a navodno je čak i veliki znanstvenik Albert Einstein svojedobno izjavio da ukoliko pčele nestanu sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života, pojasnivši nam kako se samo oko 10 posto biljaka cvjetnica oprašuje vjetrom, dok 90 posto oprašuju insekti, a glavninu tih insekata čine upravo pčele.

Kako god bilo, ova je pčela s periferije Zagreba čije sam posljednje trenutke života s grčem u srcu zabilježio fotografijom, doletjela ispred nas i prije nego li je preminula, kao da je željela poručiti — ljudi, mi umiremo, i ako nešto ne učinite, vidimo se uskoro. Na nožicama joj je ostalo svježeg peluda.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame