Aktualno film inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz

IT (A. Muschietti) – fantastičan, jeziv i uvjerljiv horor, jedan od kino hitova godine

Ako ste odrastali tijekom osamdesetih i devedesetih, vjerojatno ste svjesni da je mini serija “It”, prema istoimenoj knjizi Stephena Kinga, nešto što bismo najbolje mogli opisati kao kolektivnu traumu iz djetinjstva. Solidna serija, s briljatnim Timom Curryjem u ulozi klauna Pennywisea, odličnim “dječjim dijelom” i prilično očajnim “odraslim dijelom”, unatoč svim svojim nedostacima ostavila je neizbrisiv trag na klincima diljem svijeta.

Isti taj “It” dobio je svoju modernu verziju i bez previše filozofije, neusporedivo je bolji od onoga što smo gledali kao klinci. Jašući na nostalgičnom valu velikog prošlogodišnjeg hita “Stranger Things”, redatelj Andy Muschietti radnju je prebacio u osamdesete, okupio neopisivo simpatičnu i talentiranu glumačku postavu, pojačao nasilje, smanjio patetiku i snimio jedan od najzabavnijih horora posljednjih desetak godina.

Možete mu zamjeriti da nije značajnije popravio slabosti predloška ili da ponekad imate osjećaj da dosta toga funkcionira isključivo na površini, ali realno, sve eventualne nedostatke ispravljaju mlade nade čije ćemo face, budite sigurni, uskoro sve češće gledati. Pennywise u izvedbi Billa Skarsgarda je odličan i jeziv, film će vas u trenucima nasmijati, u drugim trenucima dirnuti, a ono najbitnije, ima i dovoljno strave da zadovolji potrebe prosječnog konzumenta ovog žanra.

Sve u svemu, ako se pretvori u jedan od najvećih hitova godine – zaslužio je to. Ako ne, dobili smo fantastičan horor, a Kingov predložak napokon je dobio film kakav zaslužuje. (Hrvoje Marjanović)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame