autorski tekstovi inmediasres Kritike Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Mladići i djevojke, možete otići u Njemačku, ali možda vrijedite više

Prosvjednica u Zagrebu, foto IL

Jedini koji mogu nešto promijeniti su mladi – mantra je koju sam toliko često znao čuti, i to ponajviše od onih koji hodaju na tri noge. Čekajte, rekao sam impa i vi biste mogli nešto napraviti, što imate za izgubiti? Ove male mirovine? Zašto se vi ne pobunite? Na to bi samo odmahnuli rukom. Dakle, istina je. Radnici se ne bune jer bi mogli izgubiti i one nikada isplaćene plaće, penzioneri jer se ne žele odreći gužvi u bolnicama, nezaposleni jer im je na fejsu sasvim dobro, uhljebi jer su, pa uhljebi i nepresušni izvor tračeva – stoga, preostaju još samo mlade snage. A kakva je zapravo hrvatska, da se poslužim terminom koji je mudro skovao doktor Franjo Tuđman mladež? Ima li u njoj ikakvog špirita ili se fura samo na roditeljski pogon?

Ovih dana po društvenim se mrežama, a gdje drugdje, masovno pozivaju, prvenstveno mladi da se pridruže velikom prosvjedu inicijative „Vrijedim više“. Pozivaju se svi oni koji su na SOR-u ili su ga već odradili, oni koje izlazak na tržište rada tek čeka, oni kojima to što nemaju uvjete za SOR otežava pronalazak posla i/ili polaganje stručnih i majstorskih ispita, kao i svi oni koji znaju što znači vrijediti više i misle da mladi moraju u Hrvatskoj vidjeti svoju budućnost.

Vrijedim više“ zajednička je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mreže mladih Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata te su upravo oni krivci što se u petak 15. rujna 2017. u 17.30 sati na zagrebačkom Trgu sv. Marka održava prosvjed „Od mjere do barijere – Mladi vrijede više“ – kojim se traži ukidanje mjere SOR-a (mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa), vraćanje pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja i donošenje mjera aktivne politike zapošljavanja koje će uistinu poboljšati poziciju mladih na tržištu rada i dovesti do stvarnog povećanja zaposlenosti.

Stoga, ako je i vama dosta godinu dana besplatnog rada za poslodavca, za vrijeme kojeg vam država isplaćuje minimalnu naknadu od 2.620 kn koja nije dovoljna ni za pokrivanje osnovnih troškova, a kamoli za osamostaljenje, ako je i vama dosta ne imanja nikakvih radničkih prava, pa ni pravo razboljeti se, ako je i vama dosta ne imanja nikakvih garancija da će vas poslodavac zadržati umjesto da naprosto uzme novu osobu na SOR – vi ste prava osoba za ovaj prosvjed!

Mislim, gledajte to s praktične strane – nakon prosvjeda možete samo produžiti na vikend partijanje, ugodno s korisnim, rekli bi.

Ako ne želite raditi 40 sati tjedno za novčanu pomoć koja ne može pokriti ni najosnovnije račune, a na svoje snove, ambicije i planove možete zaboraviti do daljnjega, vi ste pravi kandidat za biti na Trgu sv. Marka ovog petka! Kliknite na banner i saznajte više!

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame