Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Radiohead: Lift – božanstveno!!!

Božanstvena jednostavnost osvajanja nastavlja se ulaskom u lift. Stroj i mehanizam koji ljude diže ili spušta. U njihovo najbolje, slučajno, namjerno i najgore. S posla i iz WC-a, škole ili igrališta.

O liftu se često ne pišu pjesme. Niti snimaju najjednostavniji i najljepši video spotovi na svijetu. Osim ako se zovete Thom Yorke i ostatak Radioglave ekipe. Onda mu uz simfonijski pristup otpišete jednu od onih svevremenskih nježnih relativiziranja života. Kad stojite u liftu s dvije vrećice iz shopping malla. I promatrate život kojeg ne biste bili dijelom. A već jeste.

U kontekstu pop forme bolje od ovoga ne može. Izgrađen je princip koji pjesme čini boljima nego se mogu činiti i nego ih možete zamisliti. Između “Bends” i “OK Computer” vremena pisanja balada “Lift” je savršen nastavak “I Promise”. I dodatak “Man Of War”. Pjesma o najkraćem mogućem putovanju od osobnog vrha do još osobnijeg dna. Soundtrack tuge kojoj se ne trgate zagrljaja. Dapače, stegnete je čvršće. I ne puštate. Jer ne pušta.  (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame