Aktualno Glazba inmediasres Kritike POP COOLTURA

Bolaji Badejo: Lost In Summer – remek djelo nježne akustike za mahanje kraju ljeta

Riječi su ponekad suvišne i nepotrebne. I atmosfera je sasvim dovoljna. Nije rijetko da se glazbenici odlučuju instrumentalizirati i ogoliti svoju potrebu za pričanjem slikama. Ali rijetki to uspiju sabrati ovoliko efektno i rijetki se hrabro usude potpisati na “manje je više”. Za takva ogoljavanja do srži treba iskustva, treba hrabrosti, treba znanja, ali napose osjećaja.

Jedan od najvrsnijih domaćih glasnoglazbenih producenata Denis Mujadžić a ka Denyken prigrnuo je grupicu glazbenih istomišljenka u projekt pod imenom fantastičnog nigerijskog glumca i vizualca, globalno prepoznatog po rolanju s ulogama vanzemaljaca u Ridley Scottovom Alienu. Ista doza misterioznog skrivanja fenomenalnog sadržaja i namjerno lišavanje forme da bi se skoncentriralo na zvuk prisutna je u ovom akustičnom masterpisu.

Autorski ovo remek djelo ide pod srce Denisa Kozlice, dok je video uprizorenje uzeo drugi Denis, Denyken. Da bi sinergijom Denisa dobili savršenstvo. Provučeno kroz minijaturu predivnih elegičnih zvukova akustične gitare na način kako su to mogli Pink Floydi, točnije Gilmour u vrijeme ranjavanja “Wish You Were Here” a dojmovno osnaženo jednako jednostavnim, prostranim, landscapeskim, dronovskim video spotom koji prati najmirniju šetnju prekrasnim krajolikom, nimalo sporednog lika iz susjedstva. Lika s gitarom. Mark Knopfler u solo inkarnacijama post Dire Straits razdoblja ili pak povremeno domaći skriveni velikan Vlado Simchic Vava na svojim skrivenim akustičnim solo albumima ljudi koji piju iz istog izvora. Atmosferski pak slično čuje se u nekim partiturama fenomenalnog skladatelja Dalibora Grubačevića, “Lost In Summer” je jedno intimno malo savršenstvo. Nježno. Melodiozno. Dirljivo. Probojno direktno u srce. Bez skretanja. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame