Aktualno DOP TV inmediasres Kritike mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA

HRT-u poručili da se srami, Škorić pobjegao, Glasnović sve prozvao Crvenim Kmerima!

Transparent na prosvjedu, foto IL

Odgovor na ukidanje kultne HRT-ove emisije Hrvatska uživo nije trebalo dugo čekati. Na Markovom se trgu u Zagrebu u petak 15. rujna skupilo stotinjak medijskih radnika koji su uglas HRT-u poručili – HRT, srami se! Podsjetimo, kako bi nepodobnu voditeljicu Maju Sever skinuli s malih ekrana, na HRT-u su se dosjetili genijalnog plana – ukinimo emisiju i gotovo, nit’ brige nit’ pameti. Ne treba imati puno razreda osnovne škole kako bi se shvatilo da je ovakva čistka u skladu s projektom ‘Indoktrinacija domoljublja‘, ili ukratko – svi koji imalo kritiziraju i propituju dominantni klerikalni establišment moraju otići.

U obranu emisije uključio se HND kojem nije trebalo puno kako bi pokrenuo kampanju #JavnaTVsaSve, koja je uključivala peticiju koju je podržalo preko pet i pol tisuća ljudi, fejs stranicu ‘Vratite nam Maju‘ kao i prosvjed Javna televizija za sve. Mnogi su se mediji, ali i javne osobe koje drže do sebe uključili i dali podršku te je u posljednjih desetak dana ispisano kartica i kartica teksta na temu emisije Hrvatska uživo, njezine voditeljice Maje Sever ali i stanja na HRT-u kojemu su složno dodijelili epitet – podanički.

Prosvjedni je petak tako imao za cilj podsjetiti kako je to bila jedna od rijetkih emisija u kojoj su značajnu minutažu primjerice, imale osobe s invaliditetom, ali i aktualna događanja koja nisu baš bila po volji vladajućima, poput prosvjeda Savica za park, čije je zaštitno lice Nevenka Trumbetaš Bakić bespogovorno došla dati podršku prosvjedu. Progovarala je glavna urednica Hrvatske uživo u emisiji i o vrućim temama i to puno prije nego su se našle u centralnom Dnevniku, kao i o nekima koje se tamo nikada nisu našle.

Prosvjed su, osim velikog broja javnih osoba podržali i neki političari koji nisu imali problema pridružiti se prosvjednicima iza ograde na Markovom trgu, u onom otužnom toru. Tako su vrlo jasne poruke uputili zastupnici Krešo Beljak, Goran Aleksić, Goran Beus Richembergh i Anka Mrak Taritaš, ali i viđeniji građani poput Tomislava Tomaševića, Ivice Puljaka, Rade Borić, Urše Raukar, Vilima Matule i Marine Škrabalo. S druge pak se strane ograde očekivano, našao Željko Glasnović koji je svoj prepoznatljiv stav sasuo u lice jednom od aktivista koju mu je dao papir s pojašnjenjima zašto se prosvjeduje. Iako su prosvjednici galamili i bučili, Glasnović se nije dao smesti.

NETKO je Glasnoviću spomenuo javnu televiziju. Uf, al se za*ebo!

GLASNOVIĆU su rekli da se prosvjeduje za obranu javne televizije. Dalje vam je sve jasno.. Zabavite se! 😉

Posted by Igor Lesar on 15. rujna 2017

Zanimljivo, možda prvi puta u životu, cijeli prosvjed popratio je i legendarni Ćiro Blažević koji je stigao u pratnji Sanje Mikleušević-Pavić. Bilo je tu i zanimljivih dobacivanja sa strane, poput onog jedne prolaznice – Al’ će se dijeliti otkazi nakon prosvjeda! HDZ-ov zastupnik Petar Škorić bit će ljut na svoje savjetnike jer mu nisu rekli da je na Trgu Maja Sever pa je u zgradu Sabora, umjesto na sporedni ušao na glavni ulaz. Naravno da ga je tamo dočekala salva zvižduka s pitanjem hoće li se sada konačno ispričati. Škorić nije ni trepnuo već je kukavički pobjegao u Sabor.

Uz sve znane i neznane kolege, bilo mi je drago vidjeti i Tihomira Ponoša, dugogodišnjeg novinara Novog lista s kojim sam gazio cipele još od onih fejsbuk prosvjeda.

I, je li se isplatilo? Hoće li kampanja #JavnaTVzaSve bilo što promijeniti? Kažu da nakon kiše uvijek dolazi Sunce. U vrijeme održavanja prosvjeda je kišilo.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame