Aktualno Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA

Tonka: Bolji smo – konačno netko za razbijanje dosade pop scene

Konačno. Ali konačno.

Pojava pjevačice čija ambicija neće stati na plasiranju pop pjesme kakvu narodna radio masa traži da bi apriori pogađali kako bi bila slušana, već one koja bi trebala predvoditi niz onih koje bi rušile tabue i percepciju kako pop od popularnog mora nužno značiti virenje iz stražnjice širokoj masi. Ne. Ovo je pop koji treba široku masu priviknuti na kvalitet.

U kontekstu globalne pop scene štucanje na spomen Sie trebalo bi biti odgovarajuće prisličavanju onoga u kojem smjeru Tonka kreće.

Antonia Matković Šerić alias Tonka, start upala je na sceni kao pridružena polutka za mikrofonom Pavela.

U najprirodnijoj mogućoj varijanti pjevanja stvari svog čovjeka. Tako je najispravnije, najintimnije i najbliže. Uz autorski potpis Aljoše Šerića koji je uspio lijepo ukrotiti dvoje u sumnjama i vratiti ih izvoru jer dvoje i vrijedi samo kad su bolji jedno uz drugog. Uz prekrasno estetski zacopran video Vanje Vascarca u kojem minimalizam koncpeta otima plesačica Šerić dok u modernom plesnom pokretu radi koreografiju.

Izvrsno, slojevito aranžirana baladična laganica pretvara se u refrenski ritmički prasak, sve u kabaretskom stilu uz pucketanje prstiju. Na ovom praktičnom primjeru treba polagati sheme kako se domaća pop scena može učiniti istovremeno zahtjevnijom, uzbudljivijom, zanimljivom za pratnju. (JA)

9/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame