Aktualno inmediasres mediji PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA TOP VIJEST Zabava

Izložba leša: Novi stari hit godine – Sveti Leopold Mandić

Leš sveca Leopolda Bogdana Mandića ponovo je izložen na turneji po gradovima Hrvatske. Građani od Dubrovnika preko Splita pa dalje čekaju u dugim redovima ne bi li dodirnuli staklo s očuvanim lešem tog kršćanskog sveca. Procesija s tijelom  Leopoldom Bogdanom Mandićem i relikvijama u staklenom sarkofagu bit će izložene u Zadru, Dubrovniku, Splitu, rodnom mu Herceg-Novom i u Rijeci.

Oko leša se obično okupe svećenici koji počnu molitvu, potom se pridruže ostali vjernici koji slože dugačak red i dodiruju staklo u molitvi. Sve do crkve u kojoj se služi misa, a oni koji ne uspiju ući preko videoscreena mogu pratiti tijek zbivanja u crkvi.

Kult dotičnog gospodina sveca postavljen je na temelju tužne životne priče jer se radi o čovjeku koji je za života bio često omalovažavan zbog svoje nizine (135 cm), zatim prognan jer krajem Prvog svjetskog rata nije želio prihvatiti talijansko državljanstvo, bio je boležljiv i mucav, ali je velikim naporima i trudom uspio etablirati se u Padovi, a potom cijeli katolički svijet.

I dok ateisti u tome vide prilično nezgrapno slavljenje mrtvih ljudi, dotle katolici štite svoje pravo na slavljenje svetaca zbog njihovih djela u nekoliko stotina dalekoj prošlosti relikvije te ističu kako “relikvije svetog Leopolda nisu različite od relikvija svetog Vlaha, Duje, Ivana Trogirskog i sličnih životnih uzora koje kršćani stoljećima nose u procesijama ulicama svojih mjesta i gradova”.

Za bolje upoznavanje s popularnim svecem donosimo kratice na dva dokumentarca filma koji svjedoče njegovom životu.

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame