autorski tekstovi knjige POP COOLTURA SVAŠTARA

Poljubac: Lirski esej Julia Cortazara

Dodirujem ti usta, prstom dodirujem rub tvojih usana i ocrtavam ih kao da izlaze iz moje ruke, kao da se tvoja usta prvi put malko otvaraju, dovoljno je zažmirim pa da se sve raspline i sve ponovno počne, svaki put stvaram usta koja poželim, usta koja moja ruka bira i crta na tvom licu, usta izabrana od svih mogućih, suverenom slobodom mog vlastitog izbora da ih svojom rukom iscrtavam na tvom licu, a koja se pukom slučajnošću koju ne nastojim shvatiti, podudaraju baš sa ustima što se smiješe ispod ovih koja ti crta moja ruka. 

Gledaš me, gledaš me izbliza, sve bliže me gledaš, zatim se igramo kiklopa, gledamo se iz sve veće blizine, a oči postaju sve veće, približavaju se i pretapaju, kiklopi se gledaju i zbunjeno dišu, a usta se sreću, bore se u toplom, grickaju se usnama, jedva prislanjaju jezik o zube, igraju se po odajama gdje topao zrak struji donoseći znani miris i tišinu.

Tada tvoje ruke uranjaju u moju kosu, lagano miluju dubinu moje kose dok se ljubimo kao da su nam usta puna cvijeća, živih pokreta, tamnih miomirisa.

Ako se ugrizemo, ta bol je slatka. I samo je jedan sok iz usta i samo je jedan ukus zrelog voća i ja osjećam kako pored tebe treperim kao mjesec na vodi.

(Julio Cortazar, 1914. – 1984., roman “Školice”)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame