Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA

The National: Sleep Well Beast – mali dodiri kaosa

‘Sleep Well Beast’ sedmi je studijski album američkog rock benda The National, te je njihov prvi projekt nakon četverogodišnje stanke i albuma ‘Trouble Will Find Me’. Novim projektom bend kroči novim soničkim stazama koje nadilaze definicije dosadašnjeg zvuka kolektiva.

Iako album možemo opisati kao obuzdano, intimno i pažljivo djelo, postoje eksplozije unutarnjih nesigurnosti koje se manifestiraju divljim, čak ponekad ružnim momentima genijalnosti. Takvi trenuci unose nemir u spokojan glazbeni krajolik. Elektroničke teksture su osovina većine pjesama te prate nevjerojatnu slojevitost intrigantne instrumentacije. Riffovi gitara se namjerno mjestimično isprepliću s krojem osiguravajući poseban osjećaj u slušatelju. Slojevitost je prisutna i u samoj poeziji albuma. Vlastita psiha se ispituje te istražuje, rezultati prezentirani putem eksperimentalnih, emotivno nabijenih stihova.

Spomenuto prizivanje noise elemenata u glazbi je, u nedostatku boljeg razloga, i nedostatak. Čista kontrola svakog segmenta koji čini ovaj album zadržava projekt od dostizanja fantastičnosti, kad su već prikazani elementi za tu mogućnost. Ti mali dodiri kaosa preusmjeruju pjesme na nešto izazovno te postavljaju pitanje zašto ih nema više. Iako je promjena mala, te ne predstavlja evoluciju niti revoluciju, opipljiva je te se u njoj može uživati.

Ono što je bitno naglasiti jest da se radi o iznimno kvalitetnom radu koji je ispunjen, jednostavno rečeno, lijepim sadržajem. (Domagoj Jurić)

+ Nobody Else Will Be There, Walk It Back, The System Only Dreams in Total Darkness, Turtleneck

– Sleep Well Beast

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame