Aktualno Glazba inmediasres mediji POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA Zabava

Reunion: Zabranjeno – Hrvatska zemlja tisuću apsurda!!!

Kad je već glupo i nelogično zašto ne bi bilo zabavno. Naime, priča ide ovako. Našao se dovitljivi poduzetnik XYZ (Hrvoje Turčin a ka DJ Turk) i zaštitio pečatom pravo na upotrebu riječi “reunion” u komercijalne svrhe. Delboyu Trotteru se štuca. Naime, dotični je na temelju Rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo punopravno od 8. lipnja 2017. godine postao posjednikom prava za korištenje tog općeg pojma, te se smatra vlasnikom te riječi za djelatnosti organizacije partyja, festivala, prodaje karata ili bilo kojeg obilježja „reunion“ koji se odnosi na zabavu. Na području Republike Hrvatske naravno.

Poduzetništvo ne pita, razne ideje padnu na pamet, bile legalne ili ne, no apsurd slijedi onog trena kada državno tijelo dozvoli takav proces.

Prvi koji je dobio “opomenu” i informaciju oko upotrebe prava na riječ “reunion” je Marko Yesh Ješovnik koji je krenuo u organizaciju svojih redovnih događanja, no onda mu se obratio poduzetnik s pismom namjere i upozoranjem.

Prenosimo cijelu informaciju od strane Ješovnika:

“Dragi prijatelji, a primarno kolege organizatori evenata i ostali zainteresirani za jednu krasnu priču malo pažnje molim. 🙂

Naime da je u domovini svašta moguće to već svi znamo, ali pojedini likovi iz basni me ponekad još uvijek uspiju iznenadit. 
Naime netom nakon što smo jučer izbacili naš novi Fat Gold event radnog naziva “Fat Gold pres. Fresh Island Festival Reunion w…” porukama na faceu nam se javio Hrvoje Turcin (navodno je poznat i kao DJ Turk za vjenčanja i razglase – lijevo na prvoj fotografiji, u crnom) kako bi nam zaprijetio sudskom tužbom radi korištenja riječi “reunion” u imenu eventa budući je on navodno zaštitio tu riječ za sve oblike evenata u HR.

Iako je inače u praksi nemoguće zaštititi opisnu riječ (no svašta je u DZIV-u očito moguće pa se možda netko sjeti zaštititi riječi “party”, “tulum”, “event”, “zabava”, “rođendan” i sl.) koju smo mi vrlo očito i koristili u samo i jedino opisne svrhe, a nikako kao ime eventa. Unatoč praktički nikakvom pravnom temelju da nam se oko toga prijeti jer se očito radi o plitkom zastrašivanju kojem bi vjerojatno uslijedila i nekakva financijska iznuda kao što je to već učinjeno i ranije nekim drugim osobama, mi smo odlučili promijeniti tu riječ budući se NI NA KOJI NAČIN ne želimo dovoditi u vezu sa srednjoškolskim eventom ispod svake razine ukusa, što smo saznali uz par klikova mišem.

Zato se zahvaljujemo Hrvoju što nam je ukazao na ovu slučajnu nespretnost te nas poštedio nemjerljive štete koju bi nam ikakva korelacija s tim, po našem osobnom sudu, festivalu neukusa imena “Reunion” donijela. Čitavu moju konverzaciju uz navodnu dokumentaciju koju je dotični priložio kao argumente možete provjeriti u priloženim fotografijama.

Dakle sve kolege organizatore, DJ-e i one koji u budućnosti razmišljaju surađivati s dotičnim najtoplije upozoravam na prirodu i način rada istog te pozivam na oprez jer navodno su ljudi kojima je upućen dopis odvjetničkog društva njegovi bivši partneri u projektu koji su zapravo i originalni pokretači projekta u koji se dotični tek kasnije uključio, a putem ih je odlučio izigrat.

Novi naziv eventa, te svi materijali promijenjeni su u: Fat Gold pres. Fresh Island Festival Throwback w/ Skycrazzy (FR)

Hvala na pažnji”

Slučaj je zantrigirao domaće medije jer će biti zabavno vidjeti što slijedi dalje. Naime, kao što navodi Zoran Stajčić, novinar/urednik portala Ravo do dna, što slijedi? Zaštita prava riječi “party”, “koncert” i slično. Hrvatska, zemlja stotinu apsurda, malo manje kruha i igara.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame