Aktualno inmediasres knjige POP COOLTURA showbiz teatar

Ponoćni Boogie na daskama

Kult se nastavlja i prenosi na daske. Praizvedba: 30. rujna 2017. u 20 sati u Art Kino Klubu Grič, Jurišićeva 6, Zagreb.

Predstava po romanu autora Ede Popovića: PONOĆNI BOOGIE, u produkciji Teatra Binocular najaljuje se dramska praizvedba komada koji u Wikipediji nosi naziv kultnog zagrebačkog romana, ujedno i prvog romana našeg suvremenog književnika Ede Popovića.

Projekt je autentični kulturni proizvod, poetske strukture koji je zamišljen kao kombinacija triju umjetničkih izraza: dramske umjetnosti, glazbene i vizualne umjetnosti. Odlikuje ga atmosferičnost jazz koncerta, što je i osnovna ideja predstave – da jazz sastav svira tijekom cijele predstave stvarajući specifičnu smooth atmosferu, ugodnu svima. Uprizorenje se događa dvojici junaka u zagrebačkim Utrinama koje, u stilu američkih bitnika Ginsberga i Bukowskog, pratimo kroz njihove vratolomije u jednom specifičnom poetskom diskursu koji miješa realne događaje naših junaka s poetskim slikama.

Cijelo dramsko događanje prati jazz band kao što sam naslov sugerira: ponoćni boogie, neka suluda i tiha glazba – «koja se mjestimice pretvara u slike jata žutih ptica, plavih pelikana, Polimene koja sa oblaka sere literaturu po njima»… U svakom slučaju, u poetskom se djelu nudi mogućnost da  zalutamo od jazzy do rock beata upotpunjeni slikama magičnog realizma zapisanih u romanu.

Ovaj evergreen zagrebačke književnosti stvorio je jednog od ponajboljih naših pisaca, a tekst do dosad nije izveden na kazališnim daskama niti kod nas niti u svijetu, premda je knjiga prevedena na više svjetskih jezika i uživa status internacionalne književne umjetnosti.

Sudionici projekta:

AUTOR ROMANA: EDO POPOVIĆ. DRAMATIZACIJA & REŽIJA: BORNA ARMANINI. 

ULOGE TUMAČE: MLADEN VULIĆ, Marisky MATIJA PRSKALO, Nana KARLO MRKŠA, Jurgen, bubnjevi ADRIANA JOSIPOVIĆ, Marina

GLAZBENICI: BRANIMIR NORAC, klarinet, saksofon, gitara GUSTAV BARIŠIN, kontrabasist. VEE JAY: NIKA PEĆARINA

RASVIJETA: GEORGES TOTOUNJI. DIZAJN PLAKATA: GABRIJELA FARČIĆ. FOTOGRAFIJA: ZVONIMIR FERINA

Dalibor Jakus

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame