Aktualno Celebrities film Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Kingsman 2: Golden Circle (M. Vaughn) – pretjerano pretjerivanje i karikiranje

Prvi Kingsman je bio sleeper hit, film za koji je malo tko očekivao, ali se pretvorio u jedan od najzabavnijih akcića stoljeća. Jer je imao šarma, dinamiku, vitalnost, originalan pristup, autorsku ekipu spremnu riskirati. U nastavku sve je to poduplano osim što se nije imalo autocenzure niti smisla povući kočnicu kad je trebalo pa se pretjerivanje kojem je cilj zabava pretvorilo u pretjerivanje kojem je rezultat zamor gledatelja.

Špijunska komedija zatiče junake iz prvog dijela u novim situacijama. Harry Hart pati od amnezije, Taron Egerton je izrastao u mladog finaka i poslovnjaka koji drži britansku poslovnicu Kingsmana, no od prvih momenata kreće vratolomna akcija kada im se doznaju baze i unište sjedišta. Spas se traži preko puta bare kod američkih kolega i whiskey kauboja. Spajanje britansko američkih superjunaka je zapravo bio plot na kojem se pokušalo bazirati najveći kick i trick filma. Pa križanjem uvođenja Halle Berry, Julianne Moore, Jeffa Bridgesa i Channinga Tatuma i starih junaka dobijate onaj bigger deffer stronger princip u kojem nedostaje samo smisleni sadržaj da bi opravdao sve te fantastično zabavne premise. O suludoj negativki koja plasira po svijetu otrov koji razvaljuje svakog kušača bilo koje vrste droge i poželi zavladati svijetom time što će ih držati u šaci ucjenom davanja protuotrova. I treba spasiti svijet. Ta daaaaaaam.

Nastavak je karikiranje, nema emotivnog odnosa ni dramskog suspensa među glumcima, ni humorni moment im ne leži specijalno, ali po pitanju akcije i bildanja scena šore tu su neprestižni. Pop kulturnih momenata i aluzija je napretek. Neke su sjajne. Neke sasvim nepotrebno preforsirane. Poput sporedne karikirane pozicije Eltona Johna kao zatočene i otete superzvijezde koji se pri kraju pretvara u suludog karate majstora.

Matthew Vaughn je redatelj iznimno dinamičnog i zabavnog pristupa materiji, pokazao je to još od vremena produkcijske uloge u dva najbolja Guy Ritchiejva filma “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške” i “Snatch”, a onda se osobito dokazao režiranjem prvog “Kickassa”, jednog od najduhovitijih strip filmova povijesti strip junaka, zatim dokazujući se komercijalno s X Menom – First Class a i masterclass s prvim Kingsmanom. No, ovaj puta se prezaigrao u momentima kada je trebao biti ekonomičniji s pokušajima humora ili dramskih emo potki, a staviti naglasak na ono što mu ide beskrajno dobro – akcija. Zajebanstka akcija.

Na kraju krajeva to nije nimalo loš film, to je film koji ima trenutaka, osobito ponovo spektakularne akcijske zajebancije i vratolomije, no sve ono između takvih bljeskova izgleda prilično nategnuto i pretjerano te pomalo zamorno. (JA)

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame