Aktualno film inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Ekskluzivno: Blade Runner 2049 (D. Vileneuve) – vizualno impresivan nastavak kulta

Mit o jednom od najvećih SF-ova filmske povijesti je dočekao svoj nastavak. Bolje rečeno, znanfan upgrade. Ni jedan filmofil, bez obzira regrutirao se iz portfolia ljubitelja žanra, ove godine nije mirno spavao znajući što ih očekuje. Visoko postavljena očekivanja katkad mogu značiti i velika razočarenja ako ne budu u tragovima ispunjena. No, hrabrima izazov je time veći.

Blade Runner Ridleya Scotta je lomio granice između SF-a i humanističke, futurističke drame na bazi Philip K. Dickova novelističkog psihodeličnog predloška iz 1968. “Sanjaju li androidi električne ovce?” o distopijskom Los Angelesu iz tada izmaštane 2019. Iz današnje perspektive znamo koliko nam je bliska budućnost vizualno izgledala pretjerana, no neo noirska priča o ljubavi između replikanata i ljudi postavila je temelje za sva vremena.

Harrison Ford, Rutger Hauer i Sean Young bili su taj mortal trio. Klasična potjera za replikantima iz Tyrell Corporationa bježala je autorima u smjeru iznad svih očekivanja, no pokazala je smjer kako specijalni efektni, frapantni vizuali mogu uz dobru ljudsku priču i interpretaciju imati vrlo efektan suživot.

Na tim premisama zidan je scenarij nastavka. Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleski policajac K (Ryan Gosling) kreće u potragu za za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina te pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Na tim premisama sazidan je novi, vizualno savršeni, estetski i metafizički Blade Runner. Mjesto događanja je isto, godinu sugerira naslov. I tonovi i boje su iste. Samo fotošopski prilagođene novom mileniju.

Scenaristički (H. Fancher i M. Green) minuciozan do zadnjih detalja doista nije dao fanovima mjesta za bilo koju reakciju osim oduševljenja, a za njima će morati i kompletna filmska zajednica jer im nije ostavljeno puno izbora nego ne poštivati fenomenalno sinestetsko iskustvo. Redatelj pak, izraziti vizualac, D. Vileneuve nakon Prisonersa, Sicarija i Arrivala nije ni mogao nego biti efektnim u spajanju humanitičke potke u futurističkom okruženju. Roboti i ljudi. To je ono što nam predvidljiva budućnost nosi, no koliko je sinergije a koliko opasnosti u spajanju dviju “vrsta”, kinetičke i krvave, nadilazit će maštu Blade Runnera, Terminatora i sličnih hitova koji su slagan na premisama spajanja dvaju svijetova. Fenomenalna eliptična fotografija doprinosi gledateljskom uzbuđenju, dok je direktor fotografije Roger Deakins obavio možda i najgenijalniji posao od svih autorskih potpisa na ovom filmu. Ono što Ameri tako lijepo sublimiraju u breathtaking jest doista oduzimanje daha od vizualne ljepote i utilitarizma, ekonomičnosti kadrova. Vezano za glumačke izvedbe, kao da ste od Ryana Goslinga i Harrisona Forda mogli očekivati išta mimo izvrsnosti, utjelovljenja karaktera na iznimno uvjerljiv način. Jednako i njihove support role od još uvijek predivne Robin Wright do uvijek korisnog u inkarnacijama desperatnih Jareda Leta. Dizajnerska i producentska odličnost podebljana je prekrasnom i očekivano odličnom glazbom Hansa Zimmera i Benjamina Wallfischa.

Svi oni nekritički fanovski superlativi i često prepotenciranje nečega što žele doživjeti daleko boljim nego jeste (vidi pod novi nastavci kultova a la Mad Maxa, Aliena, Star Wars, Star Trekova) u ovom slučaju imaju savršeno opravdanje jer pred vama je ultimativno oniričko i dramsko djelo. Film apsolutno dostojan i dapače u nekim segmentima gotovo nadilazi original i prednika. Film koji iz opće kulture ne smijete propustiti ni pod koju cijenu.

Dapače, gledati ga opetovano, jer dva i pol sata vašeg vremena u kinu tražit će dodatne angažmane ne bi li otkrili sve potke i detalje temeljem kojih ćemo se složiti o kakvom se remek djelu radi, nadilazilo sve filmske žanrove. Ovo se treba gledati bez predrasuda na najvećem ekranu i s najboljim zvučnim sistemom. (JA)

10/10

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame