Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Marilyn Manson: Heaven Upside Down – kapitalni album i nova prekretnica karijere

Marilyn Manson je oduvijek bio osoba koja na sebe privlači nevjerojatne količine kontroverze radi flertacijske veze s taboo temama američke kulture. On je bio utjelovljenje zla, pojava antikrista za te ljude koji su bili toliko besramni da su ga okrivljavali za mnogobrojne katastrofe, posljedice toksičnog društva iz kojeg su izronjene.

Istraživanje dublje filozofije te razumijevanje Nietzscheovih principa su ga postavili na poziciju čovjeka kojeg se trebalo slušati ako se htjelo doći do inteligentnijih komentara o spiritualističkim i materijalističim aspektima postojanja iz glazbene sfere. Naravno Manson nije davao nikakve revolucionarne ideje ali mu je reinterpretacija postojećih bila dovoljno zanimljiva i pametna kako bi ga se nastavilo slušati. Nihilistički pristup prema spiritualizmu kao i koketiranje s LaVeyovim satanizmom su ga dodatno obgrlili misterijom i učinili neizostavnom pojavom zabavne industrije kao i opće kulture.

‘Heaven Upside Down’ se naglo vraća na provokacijske puteve benda koje bi trebale usrećiti dugotrajne fanove. Instrumentalno se mogu povući paralele s klasicima industrijske glazbe poput ‘Antichrist Superstar’ ili ‘Holy Wood’ te glam orijentiranog ‘Mechanical Animals’ dok se mijenja pristup koji omogućava određenu svježinu konačnog produkta.

Ovo djelo je drastično različito od prethodnog ‘The Pale Emperor’ te sadrži ozbiljnu količinu nasilnih prikaza produbljenih s emocionalnim pokrićem. Ispituju se motivi života i smrti putem složenih poezija i slojevitih, grčevitih instrumentacija.

Album je kao takav potpuno zadovoljavajuć i ispunjavajuć. U nekim slučajevima se dobiva osjećaj kako su prikazi PG-13 te kako se zapravo samo ogrebala površina. Mogućnost je postojala i povratna informacija je kako je ovo moglo biti puno dublje, jače i krvavije. Usprkos tome, ovo može postati sljedećim definirajućim albumom Manson-ove odavno impresivne karijere. (Domagoj Jurić)

+ Revelation 12, Tattooed In Reverse, Say10, Kill4Me, Saturnalia, Heaven Upside Down

– We Know Where You Fucking Live

7/10

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame