autorski tekstovi Kritike Politička aktuala POLITIZAM

Šamaranje oporbe desnicom

Davor Bernardić, foto IL

HDZ je još jednom ‘oporbu‘ sa SDP-om na čelu učinio naivnom i s njima maestralno pomeo pod. Prvo su početkom listopada mudro odglumili ‘svađu’ oko saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor glumeći kako njegovo osnivanje neće podržati, da bi nakon ‘svađe’ uvjetovali njegovo osnivanje izborom trojice sudaca Ustavnog suda. Narodnim rječnikom rečeno — mi vama Istražno povjerenstvo, vi nama suce Ustavnog suda.

Oporba se bila malo naljutila i uzvratila odbijanjem podrške izboru sudaca, ali je brzo pojela udicu te je osnovano Povjerenstvo i izabrani su suci Ustavnog suda. Tjedan dana nakon toga, za što naravno naivna oporba nije ni znala ni predosjećala, jer su i sami pomalo, poput seksualnog života istrošenih populista — ‘konstruktivno suzdržani‘, policija i DORH kreću u akciju te počinje sudbeni postupak protiv odgovornih i nekada visoko nagrađivanih menadžera iz Agrokora!

Oporba je odjednom ‘šokirana’ jer prema Zakonu o istražnim povjerenstvima koji u članku 4. kaže “ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono će odmah prestati s radom“, to znači da će se isto raspustiti, ili u najmanju ruku neće imati nikakvog smisla jer Povjerenstvo do informacija i odgovornih ljudi neće moći doći.

Tako je HDZ, znajući da kreće postupak protiv Agrokora i da će se Povjerenstvo morati raspustiti, bez puno muke elegantno dobio što je htio — kompletirane suce Ustavnog suda.

Nije ovo prvi puta, a ni posljednji u ovom mandatu, da HDZ i Andrej Plenković od političkih oponenata rade — korisne idiote. Ili to, ili su u oporbi svjesni svoje tričave uloge i svjesno pristaju na bačene im mrvice.

Vjerojatno će najsretniji ovakvim razvojem događaja biti političke neznalice iz Živog zida koji su jako tugovali što nije bilo njihovog predstavnika u Povjerenstvu. Oni su toliko silno željeli razmontirati vladajuće da nisu ni vidjeli ni shvatili kako ovi demontiraju upravo njih.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame