Aktualno autorski tekstovi Celebrities film inmediasres KOLUMNIZAM POP COOLTURA

Pogledali smo – George Michael: Freedom

Screenshot Youtube

U poplavi selfie dokumentaraca u kojima se stavlja naglasak na depresiju glavnih likova i glavne likove općenito (npr. Lady Gaga), svijetlo dana ugledao je Freedom, dokumentarac pod redateljskom palicom George Michaela u kojoj je on glavni lik i narator. Zvuči jako selfie, ali je zapravo odličan film koji prati priču pjesama, albuma i osobnih tragedija samog pjevača u razdoblju od početka 80-ih do kraja 90-ih. S obzirom na to da je tijekom snimanja filma George Michael preminuo, jedan od najbližih prijatelja, David Austin dovršio je film. Dakako, sve počinje s grupom Wham! I njihovim probojem na britanske i američke ljestvice, vrijeme za koje priznaje da je bio žedan slave.

Zatim pratimo priču oko njegove solo karijere, a svaka je zanimljivija od one prethodne. Albumom Faith osvaja američko tržište kao prvi bijelac u R&B/Soul žanru što je izazvalo žestoku reakciju afroameričke populacije, posebice Spike Lee i Public Enemy. Već sljedećim albumom (Listen Without Prejudice vol. 1) nižu se hitovi (Freedom) te nam George Michael konačno daje pravi i cjeloviti prikaz pravne zbrke s diskografima i diskografskim ugovorima, ali i borbe protiv glazbenih divova. Jedan od načina bio je i nepojavljivanje u spotovima, gdje je pritom angažirao najuspješnije super modele stoljeća (Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Tatjana Patitz i Cindy Crawford) za pjesmu Freedom! 90.

Možda najpotresniji, ali i najiskreniji dio dokumentarca bio je privatni život u razdoblju između drugog i trećeg albuma. Razdoblju u kojem je upoznao, a zatim i izgubio partnera od AIDS-a, strahovima za vlastito zdravlje, borbama s depresijama, gubitak majke. Treći album Older smatra se njegovim „izlaskom iz ormara“ u kojem se oprašta od partnera (Jesus to child).

Kroz čitav dokumentarac pojavljuju se velikani poput Mary J Blige, Nile Rodgersa, Mark Ronsona, Tony Bennetta, Liam Gallaghera i Stevie Wondera.

Bili fan George Michaela ili ne, ovu glazbenu lektiru, zadnje njegovo djelo, doista vrijedi pogledati.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame