Aktualno film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Egzorcizam (D. Matanić) – Sotono, izađi iz Hrvatske

Zašto i kako voljeti ili ne voljeti Dalibora Matanića i njegov novi film. Umjesto klasične filmske kritike potrudit ću se objasniti što je dobro a što nije u novom filmu, psihološkom trileru i hororu kroz deset točaka istjerivanja Sotone iz novog djela najpopularnijeg domaćeg filmskog redatelja.

  1. Niskobudžetni horor je zapravo nastavak ili tek prilagodba kazališne predstave. U tom kontekstu, dijalozi su mogli biti bolje razrađeni kako bi zvučali životnije ili uvjerljivije od pokazanog.
  2. Gluma varira od vrhunskih interpretacija (S. Bulić, L. Gojak, N. Ivančić) do ne baš jasnih riječi hvale Janku Popoviću Volariću ili Matanićevoj supruzi Heleni Minić Matanić.
  3. Dalibor Matanić je redatelj koji ulazi pod kožu prosječnom gledatelju jer želi ostaviti dojam provokativnog iako se radi upravo o suprotnom, ali njegova radna etika ili produktivnost je za istaknuti i pohvaliti.
  4. Načelno nemanje budžeta za ovaj film nije opravdanje za neke scenarističke propuste, no sve u svemu, vrlo vjerno prati klišeje horor filmova religiozne tematike poput kultnog Friedkinovog “Istjerivača đavla” ili dosta filmova novijeg datuma (“Egzorcizam Emily Rose”).
  5. Komunicira se da je po istinitom događaju što vjerojatno nema pretjerane veze s istinom.
  6. Odlično tempiranje izlaska filma na Noć vještica i poprilično slaba kampanja nije ulila strah u kosti prosječnom gledatelju što govori da se radi samo o usputnom projektu i jednom od filmova s kojim se računa tek popuniti vrijeme između dvije serije ili financijski isplativih projekata hit redatelja.
  7. Reakcija publike na projekciji mijenjala se od smijeha na potencijalno strašne scene do oprečnih izjava pri izlasku – od “ovo je definitivno najgori Matanićev film”, do “fora je, zanimljivo da se neto usudio napraviti horor”.
  8. Prave jeze u filmu nema ali ima nastojanja da se takvom prikaže. Dakle, film dobrih namjera.
  9. Kratkoća trajanja mu u ovom slučaju ide u prilog.
  10. Film ima zanimljiv preokret na kraju zapravo otkrivanje povezanosti suštine Đavla.                                   7/10   (Dijana Čelić)

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame