Aktualno autorski tekstovi Food & Drinks inmediasres KOLUMNIZAM Kritike mediji POP COOLTURA SVAŠTARA Zabava

Čini se da nas malo hopa-cupaju, pitanje je samo u guzu ili u glavu

Silovanje javnog prostora, foto IL

Kad je Melania Trump skinula osmijeh s lica ‘kreativnoj’ ekipi koja je, koristeći njen lik nedavno reklamirala jednu privatnu školu stranih jezika, bila je to, ironično i mainstream medijskoj slici dotične gospođe unatoč, pobjeda razuma. Bio je to jedan od mnogih primjera koji svjedoči kako se Hrvatska sve više poglupljuje, kao da se u naše društvo uvukao neki neuništiv virus ludila, kao da smo svi od reda poblesavili. Primjera je bezbroj, prisjetimo se samo ne tako davnih navala mladih cura u trgovine sa sniženim krpicama.

Kao da nije bila dovoljna ona nevjerojatno manipulativna reklama jedne velike banke, čiju tematsku pjesmu za himnu rahitične političke stranke želi momak koji joj je na čelu, ovih su se dana, barem po Zagrebu, pojavili plakati s zečjim ušima i hopa-cupa porukom. Nema sumnje, iza ove je velike kampanje jedan proizvođač pića. Proizvođač koji je unajmio neku turbo ‘kreativnu’ piar agenciju da im promovira novo piće na bazi hmelja i limunovog soka. Koliko ludilo može biti zarazno i opasno, pokazuje i primjer da su bez imalo srama taj proizvod odlučili reklamirati i na prostoru javnog dobra — klupicama u parku.

A to se zove — prikriveno, ili skriveno oglašavanje koje je, pazi ironije, u Hrvatskoj zabranjeno. Toliko zabranjeno da je zabrana prerasla u dozvolu. Sad će piar dušebrižnici odmah skočiti i reći kako je Europska komisija nedavno ukinula zabranu prikrivenog oglašavanja i kako je samo pitanje vremena kad će svi smjeti na svaki ‘sveti’ hrvatski kamen zalijepiti naljepnicu svog ‘sveca’. E pa, sve dok se to na žalost ne dogodi (a samo je pitanje vremena kada će se u ovoj visoko koruptivnoj zemlji šutljivih institucija dogoditi), bilo bi sjajno da nadležne ustanove, je li, malo mrdnu svoje lijene i šutljive guzice, napišu zakonski najviše kazne (milijun kuna) i malo napune proračun.

Jer ovo što se trenutno u Hrvatskoj događa, to je silovanje mozaka. Svako, da oprostite, piar govno danas misli da se ‘rvatinama može sve prodati, i što je najgore čini se da je baš to govno u pravu. Pri tome se ne preže ni pred čim, pa tako ni od poruka koje su svojstvene turbofolku. Ništa čudno za državu u kojoj je obrazovanje ionako svedeno na poruke s boca i na uvozne pametne pločice.

Stoga, bilo bi odlično da se bojkotom proizvođača ovog, predmnijevam i nezdravog pića, uputi poruka da je primitivizam kojim hrani ovo društvo — nepoželjan. Jer, što je sljedeće?

A što se seksa, na kojeg ovom bezumnom reklamom aludiraju tiče, pravi su primjer malograđanštine. Jer o seksu se i dalje priča kao da je s Marsa pao, kao da je to nešto za cerekanje na satu biologije. Čini se da će još puno Seksoteka trebati da nešto naučimo. Šteta, jer hrvatsko je društvo moglo postati nešto smisleno, nešto dobro, nešto bolje od hopacupanja. A sad imamo što imamo — sve veće redove na kolodvorima i sve praznije parkove po gradovima. Čini se kako će za hopa-cupa, neoliberalne li ironije, ostati još samo Titova mladež. Pa, sretno vam prašenje.

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame