Aktualno inmediasres knjige mediji Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz SVAŠTARA

Mala škola trovanja od Agathe Christie do Slobe Praljka: Cijanid – brz, efikasan i ne nazdravljajte doma!!!

Cijanid/cijankalij je smrtonosni otrov.

U domaćoj javnosti jedan od najpopularnijih napitaka, ako je mjeriti prema spominjanju u medijima posljednjih dana, a vezano za samoubojstvo generala Slobodana Praljka u momentu čitanja potvrde presude haših optužnica za ratne zločine u BiH kada mu je odbijena žalba za 20 godina u zatvoru.

Inače često korišten u literarnim djelima i krimi romanima kada se htjelo zamaskirati smrt i predstaviti je prirodnom od zatajenja srca. Agatha Christie ga spominje u naslovu jednog od svojih krimića “Iskričavi cijanovodik”.

Cijanovodik, HCN je bezbojna tekućina i plin karakteristična mirisa na gorke bademe i ekstremno otrovna tvar. Upotrebljava se za dobivanje poliakrilata te za uništavanje gamadi (dezinsekcija). Vodena je otopina cijanovodika cijanovodična kiselina (HCN), a soli su joj cijanidi (sadrže anion CN–), također vrlo otrovni spojevi. Alkalijski cijanidi, od kojih je najpoznatiji vrlo otrovan kalijev cijanid, KCN, poznat i pod imenom cijankalij, upotrebljavaju se pri dobivanju srebra i zlata. U prijevodu sa znanstvene literature na jezik laika i puka – cijanid djeluje na sljedeći način. Početak simptoma trovanja uočava se par minuta nakon unošenja u organizam. Ako se radi o velikoj dozi otrova osoba osjeća stezanje u grudima, naglo gubi svijest, a zatim dolazi do paralize disanja i rada srca. Smrt nastupa u roku od jedne do dvije minute. No, ako se radi o ne tako velikoj dozi osoba može umrijeti i nakon sat – dva od trovanja. Zabilježeni su slučajevi i kada su liječnici brzom reakcijom spasili unesrećenog, ali u pravilu se radilo o manjoj izloženosti otrovu. Praljkova čašica je bila smrtonosna doza.

Čim se posumnja na trovanje cijanidima treba dati specifičnu terapiju: amil-nitrit, natrijum-nitrit i natrijum-tiosulfat. Još jedan od lijekova koji se spominje kao protuotrov je vitamin B12 – navode liječnici, uz podatak da svega 200 mg cijanida može ubiti odraslog čovjeka jako kratkom vremenu.
U povijesti se taj otrov često koristio kao sredstvo ubojstva, jer nije ostavljao tragove. Naime, smrt od tog otrova izgleda kao masivni srčani udar. Najpoznatija primjena cijanovodika (u obliku plina) je bila u masovnim nacističkim ubojstvima tijekom Holokausta. Izvori navode i da ga je za samoubojstvo koristio i Hitler i njegovi suradnici. Osobe koje žele izvršiti suicid najčešće koriste cijankalij ili kalijev cijanid (KCN), sol cijanovodične kiseline. Toksikolozi kažu da miriše po bademu i da je jako topiv u vodi.

Cijankalij je izuzetno toksičan, te ima izuzetnu reaktivnost sa želučanom kiselinom zbog čega može izazvati brzu smrt. Viđeno u najnovijoj praksi.

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame