Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Noel Gallagher’s High Flying Birds: Who Built The Moon? – najbolji album nakon raspada Oasisa

Najnoviji samostalni album glavnog tekstopisca Oasisa, Noela Gallaghera, predstavlja njegovo najambicioznije izdanje. Evocirajući kvalitete brit-popa devedesetih godina, među kojima su apsurdnost i zaigranost poprilično zastupljene, album sadrži i potrebnu količinu svježine te hitnosti čime ostvaruje slušljivost bez dodvoravanja.

Može se argumentirati kako je Oasis nakon nekolicine vrhunskih albuma doživio drastičan pad u kreativnosti te se usprkos komercijalnoj privlačnosti nije mogao nositi s artističkom ostavštinom Blura. Ideja je bilo još manje nakon konačnog raspada 2009. godine i eventualnog iniciranja samostalnih karijera oba pola nekoć velikog britanskog benda. Iako je Noel prednjačio nad Liamom i njegovom gotovo nepodnošljivom glazbom, nije iskazao namjeru izvlačenja iz kalupa Oasisa te se činilo kako nije u mogućnosti napraviti iskorak iz područja u kojem bi ga vrijeme progutalo.

No, ‘Who Built The Moon’ je solidan povratak legendarnog kantautora u formu te je jednostavno najbolji album jednog člana Oasisa nakon raspada. Noel, zajedno sa svojim High Flying Birds, ulaze u suvremenost vlastitim produktom fuzije nezaboravnih karakteristika britanske glazbe kraja prošlog stoljeća, modernog hip hopa i hrđavih gitara koje stvaraju ponekad čudesnu psihodeliju.

Kasni studeni, već duboko u zagrljaju jeseni, je savršen početak i vrijeme objave ovog projekta, bogatog svim bojama doba, ne prehladnog niti toplog, savršena podloga za teatralan i pomalo grandiozan sonični pothvat.  Gallagher je oduvijek znao napisati odličnu melodiju i buku koje bi se urezale u podsvijest slušatelja. Navedena buka nije u potpunosti oslobođena kao u vrhuncu Oasisa ali je prisutna dok su refreni i dalje oštri, veliki i pamtljivi.

Instrumentalno stvorena psihodelija je veoma zadovoljavajuća, upotpunjena raznim utjecajima od Wellera, The Stone Roses i Kanye Westa. Treba pohvaliti i izdvojiti producenta, Davida Holmesa, koji je unio prijeko potrebnu svježinu u način snimanja te je novim idejama postigao zadovoljavajuću kompoziciju i šarenu jednostavnost većine pjesama. Album ponekad zna usporiti te ne teče savršeno ali ni to nije dovoljno da se ospori očigledna kvaliteta. (Domagoj Jurić)

+ Holy Mountain, It’s a Beautiful World, The Man Who Built The Moon, Dead In The Water, God Help Us All

– Interlude, End Credits

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame