Aktualno Celebrities Glazba Kritike moda POP COOLTURA showbiz

SZA: CTRL – supermodelski debitantski superzrelo

“Ctrl” je debi album jedne od najuzbudljivijih novih glazbenica te se može smatrati potpunim uspjehom potkrijepljenim neočekivanom kohezijom i zrelošću.

Pomoću intimnih i neobuzdanih riječi SZA opisuje borbe obične djevojke iz New Jerseya u prvim samostalnim koracima kroz život. Dodiruju se teme problema s bivšim ljubavima, mirenja s neizbježnošću odrastanja i preuzimanja odgovornosti za vlastite postupke.

Projekt skrojen od mnoštva različitih raspoloženja i glazbenih utjecaja započinje s prostom i bezobraznom ‘Supermodel’ dok se svjetla gase uz melodiju teške i klaustrofobične ’20 Something’. Ono što zadivljuje oko ovog albuma jest spremnost umjetnice da se izloži potpuno gola kroz glazbu, kako je perfektno željna izraziti vlastite duboke mane i ranjivosti. Upravo zbog tih kvaliteta i mogućnosti prepoznavanja pojedinca u pjesmama, album nije uvijek lagano slušati. Stvara se nelagoda u slušatelju jer se odjednom sam nalazi gol na pijedestalu, izložen problemima i podražajima, vlastitim bitkama i traumama, sa svim nesavršenostima i nedostacima.

Upravo taj put koji sami prolazimo slušajući album ga elevira te pomaže u stvaranju nepokolebljivog cijenjenja iskrenosti i hrabrosti. Produkcija je nezaobilazna točka razgovora, savršeno prati obrađene teme, jačajući već stvorenu atmosferu prirodnim skladom s ostalim aspektima pjesama. Sveukupno, produkcijom i pisanjem, SZA radi odličan posao oslobađanja od okova suvremene r’n’b glazbe istovremeno gurajući limite za eventualan izlet u indie i kantautorsku sferu.

Kompletan pristup pisanju i komponiranju podiže namjerno mutne, sarkastične i djetinjaste obzervacije okoliša i vlastite boli. Nesavršenost koja umjetničko djelo čini još i boljim. Njezine izjave često znaju biti naglašene mudrostima majke koja igra ulogu anđela čuvara s neprekinutim pogledom na kćer.

SZA donosi kompletno djelo bogato vrlo dobrim pisanjem s izrazitom perspektivom na život, ljubav i budućnost. Jedinstveno dobar album od jedinstveno dobre umjetnice koja tek počinje pričati svoju priču. (Domagoj Jurić)

9/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame