Aktualno autorski tekstovi Food & Drinks Kritike POP COOLTURA SVAŠTARA Zabava

Kako su klišeji ukrali zagrebački advent

Zagrebački advent, foto IL

Iako nedjelja prijepodne i nije baš najbolje vrijeme za posjetiti najbolji advent u Europi, četiri su mi sata šetnje jezgrom adventa punudila sasvim dovoljno za dojam.

Došlo je doba u kojem je nemoguće izbjeći božićni folklor. Pred nama je auditivno-vizualno-olfaktivna raskoš, ljubavna romansa trgovaca i naših novčanika dolazi svom vrhuncu. No, kako je ovo doba pomirbe, mira i ljubavi — pred tkalcima naše sreće nije bio pretežak zadatak. U ime ljubavi namamiti nas u grotlo kića, uz vatromet zabave, igara, ića i pića.

Zagrebački advent samo je prostorno velik događaj, a karakteriziraju ga bijele i crvene kućice iz kojih se šire ponajviše (mio)mirisi kobasica, fritula, vina i rakije. Gdjekoji topli čaj ili čokolada i ponešto gulaša, basnoslovno skupog soparnika ili sarme to go. Okićen nešto diskretnijim reklamama nego li ranijih godina, centar je Zagreba svejedno prepun klišeja.

No, ipak, sadržaja ne nedostaje i zbilja ga ima u izobilju. Na skoro dvadesetak lokacija i s blizu trideset stalnih događaja, zadovoljit će sve apetite. Zasigurno, onima što vole narod, čakule, ples, namještene selfije, raskošno osvjetljenje, muzičke note za ljuljanje, priče za velike i male, besplatne poklončiće korporativnih anđela, sudaranja na ledu ali i umjetnost inspiriranu novootkrivenim velikanima — apsolutno moraju posjetiti najbolju europsku adventsku destinaciju.

Onima kojima pak sve ovo smatraju budalaštinom, ipak bih preporučio barem jednu šetnju zagrebačkim adventom. Naime, u laganoj šetnji pažljivo osluškujte što ljudi govore, kakve priče pričaju. Promatrajte i lica radnika u kućicama. Nadalje, otiđite u jedini javni toalet i poslušajte što žene koje ga danonoćno čiste imaju za reći o tom sjajnom događaju. Ili, jednostavno se prepustite, nemoguće je da je masa u krivu.

Pa i ako pri tom krešendu (mio)mirisa, svjetlosnih šoua, prikrivenih reklama, glazbe s istoka i zapada, magle s pozornica, umjetnog snijega i cirkuske bižuterje i naiđete na svijeće za ratnog zločinca – ne brinite. Jer ono što se dogodi u Zagrebu, ostaje u Zagrebu!

Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame