Aktualno film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

DOP TOP 2017: Najbolji domaći filmovi godine – iznimno siromašna produkcija

Uz vječna previranja u domaćoj kinematografiji, pregovaranja između krize, festivala, HAVC-a i ostalih bitnih čimbenika koji filmašima dodjeljuju li uskraćuju medijski prostor, financije i mogućnost produkcije, ovogodišnji izbor domaćih filmova jedva da je dosegao top 10. Što zbog siromašne produkcije, što zbog izostanka kvalitete i ne podilaženja klasičnim hrvatskim give and take principima nismo proširivali listu na više od mjesta koliko ih je bilo zaslužnih spomena.

Donosimo redakcijski izbor najboljih domaćih igranih filmova.

Uz napomenu da su “Gazda”, “Goran”, “Ustav RH”, “Zg 80”, “Ne gledaj mi u pijat” kino distribuciju počeli tokom 2016. te nisu uvršteni u izbora ma koliko se pisalo u medijima kao filmovima tekuće godine, “Fuck Off I Love You” nije uvršten u izbor ni razmatranje iz činjenice potencijalnog sukoba interesa obzirom da se redatelj filma vodi i kao jedan od vanjskih suradnika DOP Magazina reload.

TOP DOP FILMOVI GODINE:

1. Uzbuna na zelenom vrhu (Čejen Černić)

– treći nastavak avantura Koka i društva nostalgična je ekranizacija Kušanovih junaka i siguran put do kino publike

2. Mrtve ribe (Kristijan Milić)

– izvrsna, spora, poetična, mozaično jarmushovska ekranizacija antiratnog romana Josipa Mlakića

3.  Egzorcizam (Dalibor Matanić)

– no budget lo fi film na Matanćevski način znači produžetak improvizacije s kazališne predstave ne bi li kontroverznom temom zaiskrio narod

4. Kratki izlet (Igor Bezinović)

– neočekivani pulski laureat klasični je festivalski film koji uglavnom ne zanima publiku u kinima ali umjetnička vijeća se vode njegovom poetikom, nešto slično lanjskom trijumfu Hane Jušić s “Ne gledaj mi u pijat”

5. Agape (Branko Schmidt)

– svojevrsni završetak naturalističke trilogije počete s “Metastazama”, nastavljene s “Ljudožderem vegetarijancom”, najmanje je uspješni izdanak trilogije no nauštrb Gorana Bogdana i kontroverzne teme pedofilije ne treba ga nužno odbaciti iz pregleda

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame