DOP TV Kritike POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA Tehnologija

Podzemni reciklažni kontejneri, korisna novotarija ili idiotarija?

Podzemni reciklažni kontejneri, foto IL

Vrag je odnio šalu. Po Zagrebu se užurbano postavljaju kante za otpad i montiraju se reciklažni kontejneri, a brojnim su zagrepčanima novost podzemni reciklažni kontejneri. Gradovi i općine imaju rok do 1. veljače 2018. osigurati nesmetano i aktivno prikupljanje otpada, o tome educirati građane, ali i osigurati manipulaciju njime — u protivnom će plaćati visoke, visoke kazne. I ono što je u nekim mjestima u Hrvatskoj već odavno riješena stvar, poput primjerice u Međimurju, u nekim se mjestima, poput primjerice Zagreba, čekao zadnji, ali ono baš zadnji trenutak. I kad se činilo da je računica zagrebačkog mecene broj jedan — Milana Bandića, kako se više isplati plaćati visoke kazne, grad je odjednom preplavilo na tisuće novih kanti i stotine novih kontejnera.

Ali to nije sve. Ukoliko ste ovih dana ispred svoje zgrade ugledali povećan broj kanti, trebate znati i kako Grad Zagreb planira nabaviti oko 174 tisuće kanti za otpad. Iznos koji su u Gradu namijenili za nabavu kanti je 100 milijuna kuna. Nadalje, nabavit će se i 14.845 novih spremnika za biootpad, komunalni otpad i papir zapremnine 1.100 litara. Tu je još i 5550 novih spremnika za plastiku, staklo i tekstil. Ako se pitate što je s onima za aluminij, ne zna se. Nabavljaju se i sanduci za prikupljanje i prijevoz industrijskog i komunalnog otpada, pužni i hidraulični press kontejneri te jedna posuda za opasni otpad. Tako bi se u Zagrebu početkom 2018. godine trebalo naći skoro dvjesto tisuća novih kanti, kontejnera i spremnika. U planu je nabava i prve ture kompostera, iako se još uvijek ne zna kuda bi se biootpad odvozio. Trebali bi to saznati od neke buduće tvrtke koja bi prema 4,5 milijuna kuna vrijednom natječaju trebala pronaći lokaciju i izvršiti istražne radove.

Uz sve to, ovih se dana kraju privode i radovi postavljanja podzemnih reciklažnih kontejnera. Mnogi građani na šest lokacija u Zagrebu zaustavljaju se i sa zanimanjem promatraju ovu novinu, koju primjerice Ljubljana i Beograd imaju već godinama, ali i koje prate određene kontroverze.

Podzemni reciklažni kontejneri, foto IL

Ne bih li saznao nešto više, zamolio sam beogradskog blogera Jovana Strugara za kratak komentar — I nama su u Beogradu, pre desetak godina uvalili slične takve kontejnere, podzemne, reciklažne. Na kraju se ispostavilo da su to obični kontejneri, samo zakopani pod zemlju, i koji su koštali Boga i oca, i onda je za njih moralo da se nabavi mnoštvo posebno dizajniranih kamiona, za pražnjenje istih, koji opet koštaju kao Svetog Petra kajgana. Tadašnja vlast u Beogradu je barem priznala da je napravila grešku sa tim kontejnerima, pa je odustala od daljnje nabavke, ali tek nakon što ih je već nekoliko hiljada bilo instalirano. U početku su izgledali lepo, ali sada liče na neke zaostale skalamerije u post apokaliptičnom svetu. Ove u centru grada održavaju i redovno čiste oko njih, ali čim se makne iz centra grada, ti su kontejneri blagi užas. Ali, šta je – tu je, moramo ih koristiti. Ne znam zašto se menja nešto što je provereno efikasno, jednostavno i jeftinije, kao što su stari klasični kontejneri? — prokomentirao je Strugar.

Zanimljivo, kontejnere je za cijenu od 1,6 milijuna kuna postavila splitska tvrtka Eurotim tako da nitko više ne može reći da Zagreb i Split nisu dobrosusjedski gradovi. Spomenimo još i to kako su Eurotimovci na vozila Čistoće morali ugraditi i odgovarajuće adaptere kako bi ih ova mogla prazniti.

No, ono što bode u oči je činjenica kako Zagreb, hrvatski proizvođač smeća broj jedan — uopće nema razvijen sustav za zbrinjavanje i manipulaciju otpada. I ne samo to, zagrepčani su vjerojatno jedini u cijeloj Hrvatskoj koji nemaju ama baš nikakvu naviku samoinicijativnog prikupljanja, selektiranja i odlaganja vlastitoga otpada (svala čast izuzecima). Uzevši u obzir ove činjenice, bit će jako zanimljivo vidjeti kako će građani stati na kraj Gradu koji nema nikakvu infrastrukturu za manipulaciju otpadom, ali i kako će Grad stati na kraj građanima koji nemaju apsolutno nikakvu kulturu ni naviku selektivnog odlaganja otpada. Stoga se neki građani s opravdanjem pitaju je li sve ovo samo šminka, tj. alibi za pranje nečije savjesti, tj. višedesetljetnoga nerada i nebrige — koji bi uskoro mogli doći na naplatu.

Da završim s malom mozgalicom — sada kada je Bandić obavio svoj dio posla, možda i shvatimo kako nam za smeće nisu krivi ni razno-razni Bandići, ni grad, ni općina, ni županija, pa ni država. Vrijeme je da se prestanemo seljoberiti. Za mnogo toga jesu krivi, mnogo toga rade diletantski, ali za naše (loše) navike sigurno nisu (jedini) krivci. Očekivati da će nam grad ili država riješiti svaki problem, pa iako ih i plaćamo, snobovski je i licemjerno. Ali eto, sada kada imamo kamo baciti svojim (nepromišljenim) činom stvoren otpad, hoćemo li pokazati da smo bolji od onih koje smo godinama krivili za zatucanost?

Podzemni reciklažni kontejneri, foto IL
Igor Lesar

Igor Lesar

Aktivist, avanturist, putopisac, novinar, kritičar, fotograf. Don't believe everything you think.

Komentari

Reklame