Aktualno autorski tekstovi izložbe POP COOLTURA showbiz Zabava

Superspecijalni Zagor: Povratak “Demona ludila”

Konačno.

Tamo negdje između Božića i Nove godine na kioscima bi se napokon trebao pojaviti dugoočekivani, prvi dio sage jednog od ponajboljih stripova ikad izašlih iz izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore. Radi se o Zagoru extra broj 282. pod naslovom ‘Noćne more’ (u talijanskom originalu ‘Incubi’).
Kao veliki ljubitelj i kolekcionar stripova mogu reći da ova mamutska, 512 stranica duga epska priča (među fanovima poznata kao ‘Divovi dobra i zla’ ili ‘Demoni ludila) spada u stvarno iznimna stripovska ostvarenja.

O čemu je riječ?

Duh najvećeg neprijatelja profesora Hellingena uspijeva se materijalizirati i cilj mu je, normalno, konačni obračun sa Zagorom. To materijaliziranje izaziva miješanje dimenzija, kako stvarnih, tako i metafizičkih i prvi put u povijesti neustrašivi Duh sa sjekirom počne sumnjati u samog sebe. Životinje govore, Mjesec na nebu eksplodira, Indijanci ne vjeruju više Zagorovim trikovima ‘posuđenim’ od Lee Falkovog Fantoma, njegovi najbolji prijatelji Chico i Ikarovo pero ginu u eksploziji … Kolektivni virus ludila opsjeda sve Zagorove prijatelje, Darkwood gori u plamenu, a ovaj na rubu šizofrenije više ne može razlučiti što je stvarnost, a ne.
Na kraju presuđuje samome sebi i na Hellingenovom grobu si pištoljem puca u glavu.

BATMAN KAO INSPIRACIJA

Ovaj sam strip prvi put čitao sa nekih 15 – ak godina. Burne godine. To su bila vremena u kojem je velika velik broj mojih vršnjaka sa stripova prelazio na amaterski navijački huliganizam ili alkoholizam i sjećam se kolika je to bila tuga što nije bilo previše onih s kojim bi oduševljenje zbog ‘Demona ludila’ mogao podijeliti (kao i danas uostalom, samo što se zbog toga odavno ne nerviram).
Moram priznati da su ‘Demoni’ zasigurno jedan od razloga zašto se ljubav prema stripu nastavila.

Ono što je svakako zanimljivo napomenuti je to da je priču napisao tata Dylan Doga Tiziano Sclavi, a crtež je djelo pokojnog Galliena Ferria i to u njegovoj ‘najcrnjoj’ i najboljoj varijanti. Kako je strip nastao 1988. stalno se povlače paralele da je Sclavi inspiraciju pronašao u ‘Povratku mračnog viteza’ Franka Millera nastalom dvije godine ranije. Riječ je o legendarnoj priči o Batmanu koja je u potpunosti promijenila način na koji se dotad gledalo na devetu umjetnost, a inspirirala je i Nolanovu filmsku trilogiju. Jednostavno, realnost i prljavština (ne shvaćati doslovno) u kojoj živimo, odavno nije mjesto za te starinske superheroje i old school borbe dobra i zla. Izgledaju smiješn i naivno. Idealistička borba protiv uličnih kriminalaca i maskiranih čudaka u svijetu premreženom zlom, pohlepom, nepravdom i korupcijom u kojem tek što nije izbio nuklearni rat je u Batmanovom (i ne samo njegovom) slučaju prilično blesava.

ZIMA U ZNAKU LUDILA

No, vratimo se na ‘Demone ludila’.
Ako je suditi po internetskim forumima u rodnoj Italiji ova epizoda nije postigla osobit uspjeh. Razlog je više nego jednostavan. Zagriženim fanovima ‘to nije onaj pravi Zagor’, a fanovima Dylan Doga je smiješno da se njihov najdraži autor ulovio nečeg tako djetinjastog kao što je pisanje scenarija za Duha sa sjekirom. Mislim da su u krivu i jedni i drugi jer u pitanju je ipak priča koja se teško zaboravlja.

I da, iako ovaj strip imam odavno u mamutskom izdanju ‘Veselog četvrtka’ moram priznati da me u cijeloj priči nakon toliko godina ipak najviše veseli onaj davno zaboravljeni adrenalin odlaska na kiosk koji će trajati sve do proljeća.

Nešto neprocjenjivo.

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame