Aktualno knjige POP COOLTURA

Ulica Mirabel Bel – knjiga poezije Larise Mravunac

Mora li poezija biti zahtjevna da bi bila dobra? Mora li biti komplicirana? Čini se da ne mora, ako je suditi po zbirci Mirabel Bel pjesnikinje, spisateljice i prevoditeljice Larise Mravunac. Sama autorica to rezimira ovako na svojem fejsbučkom zidu:

“Hajmo razbit neke tabue o poeziji.
Poezija ne mora biti teška. Tužna. Zahtjevna. Nerazumljiva. Namijenjena isključivo znalcima, zaljubljenicima i… samim pjesnicima. Nakon čitanja poezije ne mora ti obavezno iznad glave ostati upitnik, u stilu „što je pjesnik želio reći?!“ Nakon čitanja nekih pjesama mogao bi otkriti da zapravo voliš poeziju. Što ako je ovo je takva poezija? Što ako su ovo takvi stihovi? Što ako je Ulica Mirabel Bel za svakoga… a ne samo za one koji „vole“ i “čitaju” poeziju?
Jesi li spreman na avanturu? Ove stihove ćeš osjetiti i razumjeti. To je najmanje što će se dogoditi. A najviše… hmmm… u najboljem slučaju, mogao bi ih zavoljeti  i vraćati im se još puno puta. Svaki puta kao drugi čovjek. I mogao bi (možda, ako budeš imao sreće…) u njoj pronaći svaki puta drukčije stihove… svaki puta drukčijeg sebe. I moglo bi ti se, možda, dogoditi ganuće. Ali ne teško ganuće… nego ganuće od prepoznavanja. Ganuće od potonuća, lako kao perce. Ili napadaj smijeha. Ili mali, uporni, radoznali smiješak.”

Kao kuriozitet zbirke, zanimljivo je spomenuti da je autorica prije no što je napisala zbirku boravila u Indiji u Sai-babinom svetištu, te joj se dogodilo slično kao slavnoj pjesnikinji Vesni Krmpotić. Stihovi su jednostavno sami tražili da budu napisani, rode se i izađu u svijet, nakon što su u autorici sazrijevali sigurno bar dvadesetak godina. Puno vremena, moglo se možda dogoditi i prije, ali – sa stablima je uvijek sve naopako. A i baš onako kako treba biti.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame