Glazba POP COOLTURA Zabava

Goat – band nepodnošljive lakoće koji ne treba podcjenjivati

Krajem godine švedski band Goat objavio je live album „Fuzzed in Europe“, njihov ukupno četvrti. Kada sam prvi put ugledao, ili zapravo čuo, švedski band Goat, čudeći se kako nisu popularniji, odmah sam bio sklon nazvati ih Dead Can Danceom novog milenija, a daljnje slušanje nije mi ih nimalo prizemljilo jer mit koji ih je počeo okruživati čini ih već sada kultnim bandom. Ako nešto ne zabrljaju. A njihova priča me baš podsjeća na književna djela koja počnu wagnerijanskim krešendom da bi završili lame krajem. To dovoljno podgrijavaju njihove maske koje im čine nešto slično kao maska Doriana Graya. Netko je rekao za Daft Punk da ih njihove maske čine besmrtnima. Ovdje, u slučaju Goat, one im prijete fijaskom nuklearne snage.
Mislim da je glupo novinarsko pitanje smetaju li im maske i habiti u live nastupima jer iz tih nastupa, koje je moguće naći na YT, je razvidno kako je isticanje jednog člana banda da su uglavnom od pamuka samo polovično šala. Kada ih se gleda, savršeno su prozračni i lagodni poput reklama za Kinder proizvode: sigurni(od terorizma), situirani(i bez rada) i bezbrižni(uz mameću muziku) i nezahtjevnu razonodu.
Tko su, dakle, Goat? Post rock, world fusion band porijeklom sa sjevera Švedske, s dva ili tri originalna člana iz grada koji ima samo 529 stanovnika. Legenda kaže da je davno u grad doselio vrač koji je poučavao voodoo, a zatim su došli inkvizitori i spalili sve do temelja da bi se malobrojni sakrili i bacili kletvu na to mjesto. Tako legenda kaže da grad Korpilombolo baštini barem dva stoljeća šamanstva, a druga da grupa Goat broji 2500 njihovih potomaka.
Band je objavio 3 studijska dugosvirajuća albuma (World Music 2012., Commune 2014., i Requiem 2016.) ujednačene kvalitete.
Drže da bi im slučajno padanje maske na pozornici zapečatilo sudbinu, a „kako su slabo pričvršćene“, „to je opasna igra“.
Na kraju, sa zadnjeg studijskog albuma ističu pjesmu „Try My Robe“ kao način da dijele s drugima istovremeno ostajući skrivenima i isto tako predstavljaju je kao svoju himnu.
Za one druge hipstere koji više vole željeznu šaku koja isto nose „robe“ nudi se drone metal band Sunn o))) o kojemu ću neki sljedeći puta.

Gabrijel Barišić

Gabrijel Barišić

Komentari

Reklame