Aktualno inmediasres KOLUMNIZAM POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO showbiz Zabava

Stripovski Fahrenheit 2017: Lomače za stripove jer su krivi za homoseksualnost i delinkvenciju

Lomače za stripove. Dr Fredric Wertham, psihijatar koji je iza drugog svjetskog rata u stripu prepoznao opasnost pogubnu za mlade ljude. Senatska komisija koja vijeća da se strip u potpunosti zabrani. U vrijeme kad smo skupa s Amerikancima dobili nimalo laskavu titulu najblesavije nacije na svijetu moram priznati da me ova sramotna povijesna epizoda uopće nije začudila. Glupost i zlo su, kako kažu, jedno te isto.

ZAVOĐENJE NEVINIH

Stripovi su u Americi tijekom 2.svjetskog rata odigrali vrlo važnu ulogu. Osim razbibrige podizali su moral vojnicima u Aziji i Evropi. No, okončanjem rata situacija se preokrenula takoreći preko noći. Nesigurnost, strah od komunizma, porast maloljetničke delikvencije … Kao jedan od glavnih krivaca za to optuženi su – stripovi. Ulje na vatru dolijeva kontroverzni psihijatar dr. Fredric Wertham.  Javnost dižu na noge njegovi članci o istraživanjima koje je navodno vršio na tisućama ‘problematične’ djece i ustanovio da su za sve psihijatrijske probleme, zatim homoseksualnost, agresivnost i ostale oblike maloljetničke delikvencije krivi upravo – stripovi. Batman i Robin su prema dr. Werthamu bili očit primjer promoviranja homoseksualnosti, Superman je neamerikanac i fašist, a Wonder woman – lezbijka. Od žanrova ‘na tapetu’ su se našli prvenstveno stripovi strave i užasa i oni kriminalistički, ali nisu pošteđeni ni ostali. Stripovi postaju problem broj jedan. Jadni Superman i Snoopy.

Prva javna spaljivanja počela su 1948. u New Yorku i zapadnoj Virginiji. Djeca bi pod budnim pogledima starije braće, roditelja, učitelja i svećenika donosila na trgove i bacala na hrpu svoje brižljivo skupljane kolekcije koje bi potom nestajale u plamenu.

Iste te godine osnovana je i ‘dušebrižnička’ organizacija pod imenom The Association of Comics Magazines Publishers (ACMP). Ludilo traje punih šest godina, a onda dr. Wertham izdaje knjigu ‘Zavođenje nevinih’ kojom stječe kultno sljedbeništvo i ludilo doseže svoj vrhunac. Kolika je paranoja nastala najbolje dokazuje to što je Senatska komisija zahtijevala da se stripovi u potpunosti zabrane(!). Kako do toga ipak ne bi došlo ACMP je osmislio CCA (Comic code authority), pravilnik o tome kako bi stripovi trebali izgledati. Sa stripovima bez CCA markice preplašeni distributeri nisu željeli imati posla.

Neka od pravila CCA:
– Dobro uvijek mora pobijediti, a zločinci moraju biti kažnjeni
– Zabranjeni su likovi kao što su vampiri, zombiji, ljudožderi …
– Golotinja, seks i zavođenje su zabranjeni, a žene moraju uvijek biti dostojanstveno obučene
– Moraju se veličati dom i obitelj, a razvodi se ne smiju prikazivati sa humorom i simpatijama
– Prema sucima,policajcima i vladinim službenicima u stripovima se treba odnositi s poštovanjem …

Rezultat CCA markice bio je to da su u prvi plan izbili dječji stripovi, ljubavni, borbe s vanzemaljcima … Supermenova draga Lois Lane iz broja u broj pokušava razotkriti Supermanov identitet i udati se za njega. Meksička sapunica. Da li mu je u kojoj epizodi isposlovala i američko državljanstvo ostalo je nepoznato. Zanimljiv je i slučaj kad su čelni ljudi iz Ministarstva zdravlja kako bi ukazali na problem porasta narkomanije 1971.zamolili autora Spidermana, Stan Leea da se u nekoj od stripova dotakne ovog problema. CCA ovo nije htio odobriti, no Marvelovci nisu posustali i u ljeto 1971. objavili legendarnu epizodu Spidermana broj 97. Bez odobrenja. I, za divno čudo, ništa se nije dogodilo.

Zahvaljujući pokretima za ljudska prava CCA je počeo popuštati. Početkom 1990 – ih ‘odmetnici’ iz Marvela i DC – a osnivaju ‘Image’. Njihov strip junak ‘Spawn’ sa svojim nasilnim i brutalnim scenama teško da bi prošao koje desetljeće ranije, ali činjenica je da su i čitatelji i distributeri sve manje marili za CCA markicu. CCA se u Marvelu održao do 2001, a u DC – u čak do 2011.

Kraj priče je najzanimljiviji. Nakon što je vremenom hajka na strip utihnula većina istraživanja dr. Werthama je opovrgnuta. Ispostavilo se da je broj djece na kojoj je vršio ta istraživanja bio puno, puno manji nego što je govorio, a velik broj sudionika tijekom ‘eksperimenata’ bio bi izložen raznim oblicima maltretiranja i zlostavljanja.
Jer glupost i zlo su, kako kažu, jedno te isto.

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame