autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO

Neka susjedu crkne krava: Dan vođenja ljubavi s državnom birokracijom

Sigurno ste jednom imali prilike suočiti se s državnom birokracijom. Ja jesam.

Bila je to porezna uprava gdje su me fino prošetali, od ureda do ureda, s kata na kat. Zadnji ured bio je prazan jer „baš je kolegica otišla na nečiji sprovod i neće se vratiti“. Nakon izgubljenih kilometara po hodnicima, netko me konačno uputi na sasvim drugu lokaciju (na Ilicu) koja je, dakako, bila beskorisna. Tu otprilike skužiš da smo mi zbog njih, nikako obrnuto. Ta priča se odvijala prije dvije godine. U međuvremenu je hrvatska birokracija nabujala tih razmjera da čak (kri)Milan Bandić ima problema s razuzdanim zaposlenicima Holdinga.

Kravlje ludilo

Kako bi poslovi u birokraciji bili sigurni, a plaće redovno, potrebno je čim više nameta i poreza. Tako je 2015. godine gotovo 7,2 milijardi kuna nestalo iz džepova poreznih obveznika samo na namete iz sektora tri ministarstva (zaštite okoliša i energetike, prometa, kulture). Procjenjuje se da postoji 500-njak različitih nameta, a neki od najbizarnijih su:

  • Naknada za ovlaštenje pravnih osoba za ispunjavanje propisanih uvjeta za proizvodnju predmeta opće uporabe
  • Zdravstveni pregledi na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom
  • Naknada za edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom
  • Naknada za razne potvrde i identifikacijske dokumente
  • Naknada za troškove ispisa rezultata i slanje poštom
  • Naknada za evidencijske naljepnice za označavanje održavanja vatrogasnih aparata
  • Naknada za ispitivanje sredstava za gašenje požara, servisiranje vatrogasnih aparata, ispitivanje sustava za gašenje požara, ispitivanje vatrogasne odjeće i obuće te ispitivanje vatrogasnih vozila
  • Članarina turističkim zajednicama
  • Naknada za provjeru potpunosti dokumentacije u postupku izmjene rješenja o registraciji sredstava za zaštitu bilja
  • Naknada za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova za međužupanijske i međunarodne linije, (izvor: tportal)

Neka krave umiru svima, a ne samo njima

Ovih dana krenule su najave o novom porezu na razini EU, a vezane su uz pošiljke vrijednosti do 22€. Naime, Europska komisija je napravila analizu prema kojoj 65% internetske trgovine između EU i ostalih zemalja čine upravo pošiljke koje nisu bile oporezovane. Pritom je ta ista komisija zaključila da su „oni“ time oštećeni za pet milijardi € godišnje. U prijevodu, ovo je još jedan državi namet građanima jer nisu države članice oštećene nego je taj novac ostajao građanima koji su taj novac trošili za osobnu potrošnju.

Dežurni komentatori su odmah došli na svoje. Slave pobjedu na dominacijom kineskih proizvoda, uvodili bi dodatne poreze kako bi pokrenuli domaću proizvodnju. Jer država je tu da nas štiti. Od govora mržnje. Od Kine. Informatike. Jeftinih proizvoda. Slobodnog tržišta na kojem nema varanja, namještanja i koji ruši cijenu. Od banaka koje su pune para. Od poduzetnika koji nemaju plaće kao blagajnica u Konzumu. Od uspješnog susjeda s novim autom u garaži jer sigurno nešto mulja. Od Ubera. Od robota. GMO-a. Sve pod izlikom jednakih pravila za sve.

Ako želite jednaka pravila, onda tražite manje namete svima umjesto rast nameta drugima. Ako vama umre krava, ne treba i susjedu.

Hrvoje

Pratim situaciju, kurim frku

Komentari

Reklame